Несподівано в 10 разів зросла активність чорної діри нашої галактики

Несподівано в 10 разів зросла активність чорної діри нашої галактики

Астрономи зафіксували зростання випромінювання від чорної діри, яка знаходиться в центрі Чумацького Шляху.

Джерело: Відомості

Після тривалих спостережень три орбітальні рентгенівські телескопи зафіксували, що частота рентгенівських спалахів від зазвичай тихої чорної діри в центрі нашого Чумацького Шляху зросла, повідомляє сайт cosmos.d3.ru. Вчені намагаються з'ясувати, чи це нормальна поведінка, яка просто залишалася досі непоміченою, чи ці спалахи викликані нещодавнім зближенням із загадковим пиловим об'єктом.

Зіставивши інформацію від космічної рентгенівської обсерваторії «Чандра» та космічного телескопа Європейського Космічного Агентства XMM-Newton зі спостереженнями супутника Swift, астрономи змогли уважно простежити активність надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики за останні 15 років. Чорна діра, вона ж Стрілець A*, має вагу трохи більше 4 млн сонячних мас. Рентгенівське випромінювання викликане падаючим на діру гарячим газом.

Нове дослідження показує, що Стрілець А* випускав один потужний рентгенівський спалах кожні 10 днів, а за останній рік ця частота збільшилася в 10 разів, до рівня 1 спалах в день. Це зростання частоти трапилося невдовзі  після того, як повз Стрілець А * пролетів загадковий об'єкт, названий G2.

Така синхронність між прольотом G2 і зростанням частоти рентгенівських спалахів у Стрільці А * спонукає астрономів посилити спостереження за іншими чорними дірами, які вели б себе схожим чином. Тим не менш, можливо, що збільшення частоти випромінювання — це поширене явище серед чорних дір, яке не пов'язане з G2. Приміром, зростання рентгенівської активності могло бути викликане зміною в силі вітру від довколишніх масивних зірок, якими «харчується» чорна діра.

Loading...