Мавпи запам’ятовують фільми та отримують задоволення від повторного перегляду улюблених сцен

Мавпи запам’ятовують фільми та отримують задоволення від повторного перегляду улюблених сцен

Японські вчені демонстрували шимпанзе та бонобо спеціально підготовані відеоматірали.

Джерело: Відомості

Використовуючи технологію спостереження за рухом очей, дослідники встановили, що мавпи не лише можуть згадати сцени, які вони вже бачили, а й здатні передбачити послідовність розвитку подій у кінокартині, повідомляє сайт Іflscience. У своїй роботі, яка опублікована в журналі Current Biology, вчені припускають, що мавпи здатні кодувати інформацію у своїй довгостроковій пам’яті, а потім використовувати її, щоб бути готовими до речей, які мають трапитися.

«Коли ви бачите шокуючу чи емоційну подію у фільмі, ви добре запам’ятовуєте цей випадок. У подальшому, коли ви дивитеся той самий фільм, ви вже очікуєте на цю подію. Завдяки сучасним технологіям спостереження за рухом очей ми змогли відслідкувати реакцію людиноподібних мавп під час перегляду фільмів», — пояснив дослідник Фуміхіро Кано з Кіотського університету.

Великі мавпи, як відомо, мають відмінну пам'ять, але попередні дослідження були зосереджені в основному на отриманні їжі. Але, як і люди, мавпи, здається, пам'ятають саме емоційні події, а не нейтральні. Команда Фуміхіро Кано зняла дві 30-секундні кінострічки з емоційно зарядженими сценами, де зображено драматичні акти агресії, скоєні дослідником, одягненим в костюм Кінг-Конга. В одному відео мавпа-імітатор увірвалася через двері, а в іншому псевдомавпа напала на людину, яка потім відповіла за допомогою іграшкової зброї.

У ході експерименту шимпанзе та бонобо показали, що детально пам’ятають відеоматеріали. В одному випадку, при повторному перегляді, вони дивилися на двері, через які повинен з’явитися антигерой, в іншому — заздалегідь слідкували за предметом, який стане зброєю.

Крім того, піддослідні, здавалося б, насолоджувалися, спостерігаючи за фільмами.

«Ми давали сік, показуючи їм відео, але деякі з них навіть забували його випити, коли дивилися кіно!», — розповідає Фуміхіро Кано. 

Loading...