«Бурштинова війна» на Волині продовжується

«Бурштинова війна» на Волині продовжується

Особливого розголосу в ці дні набули бої за маневицький бурштин. У понеділок, 21 вересня, група невідомих осіб незаконно почала проводити роботи щодо видобутку «сонячного каміння».

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

Саме тому вчора, 23 вересня, із робочою поїздкою на місце події прибули голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, начальник УМВС Волинської області Петро Шпига та очільник волинської прокуратури Дмитро Чепіжак. Дежслужбовці приїхали з метою вирішення конфлікту.

— Ми максимально намагалися пояснили людям, що таке збагачення суперечить закону, але можна вжити заходів, які би дозволили селянам видобувати бурштин, — пояснив губернатор на брифінгу. — Проте, незважаючи на наші попередження, кількість незаконних збагачувальників зростала.

Володимир Петрович зауважив, що натовп копачів на 95 % складався з рівнян, львів’ян та житомирян. Гунчик уже зустрічався з ними та спробував пояснити, що видобувати бурштин можна, але на сьогодні це слід робити тільки з посиланням на закон про надра, оскільки досі в Україні не прийнятий закон про бурштин.

Проте всі наміри щодо спокійного врегулювання цієї ситуації не мали відповідного очікуваного результату, бо люди, які спілкувалися з головою Волинської ОДА, були в балаклавах та в нетверезому стані. Усі пропозиції влади були проігноровані, тому управління Міністерства внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження за ст. 240 Кримінального кодексу України (Порушення правил охорони або використання надр).

— Для врегулювання ситуації, що склалася в Маневицькому районі, я надіслав прохання до міністра внутрішніх справ щодо надання «фізичної допомоги» за рахунок спецпідрозділів інших областей, — розповів начальник УМВС Волині. — Окрім правоохоронців, на місце події з метою охорони правопорядку прибули і близько 250 громадських активістів, а також працівники лісової охорони та екологічної інспекції МНС, — зазначив Петро Шпига.

Правоохоронцям уже вдалося затримати 20 автомобілів, які перевозили обладнання для копання бурштину. В одній із машин також вилучили близько 200 тисяч гривень, припускають, що для купівлі каміння.

На запитання представників ЗМІ, яка площа перекопаної території, Володимир Гунчик відповів, що точно не відомо, оскільки  проводяться слідчі дії. Однак порівняно з попереднім днем вона збільшилася десь у разів п’ять.

Після зустрічі з журналістами представники влади зустрілися з бурштинокопачами с. Вовчицьк. Люди перекрили дорогу, не давали виїхати з лісу. Обурені місцеві жителі засуджували очільника області за те, що «Гунчик то на якій машині їздить, а нам не дає заробити на «жигуля». Більшість протестувальників були нетверезими, тому не слухали компромісних варіантів вирішення конфлікту від правоохоронців та влади.

На зустріч зі ЗМІ та держслужбовцями також вийшли жінки — копачі з сусідньої Рівненської області. Свої дії вони пояснювати тим, що «держава платить 400 гривень допомоги матері-одиночці, як тут вижити». Інші обурювалися, що вони ж не приїхали красти, приїхали заробити, а праця ця така ж важка та болюча, як «перелом десяти кісток відразу».

Наразі територія охороняється, проводяться слідчо-оперативні дії. Щоб подібна ситуація не повторилася, працівники лісового господарства й надалі здійснюватимуть нічні рейди.

Loading...