Порошенко роз’яснив, коли Саакашвілі зможе стати Прем’єром

Порошенко роз’яснив, коли Саакашвілі зможе стати Прем’єром

Президент Петро Порошенко відповів на електронну петицію про призначення голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі Прем’єр-міністром України.

Джерело: Відомості

«Необхідною умовою започаткування вищенаведеної процедури призначення Прем'єр-міністра України є особиста згода кандидата щодо призначення на цю посаду. Однак М. Саакашвілі з цього питання не висловлювався. Водночас, враховуючи актуальність порушеної в петиції проблеми, на найближчих засіданнях Національної ради реформ буде приділено посилену увагу питанням їх просування за конкретними напрямами», — цитує його УНН.

Повідомляється, що під час засідання Нацради реформ буде обговорено дієвість заходів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо прискорення реформ. Зокрема, в рамках плану законодавчого забезпечення реформ в Україні та Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Також у відповіді зазначено, що за результатами буде прийнято відповідні рішення.

«Оскільки Верховною Радою України 11 грудня 2014 року схвалено Програму діяльності Кабінету Міністрів України Арсенія Яценюка, то протягом року (до 11 грудня 2015 року) Верховна Рада України не може розглядати питання про відповідальність цього Уряду», — наголосив Порошенко у відповіді на петицію.

У відповіді йдеться й про те, що призначенню нового Прем'єр-міністра передує відставка попереднього. Питання відставки уряду врегульовано статтею 115 Конституції України, відповідно до якої Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраною Верховною Радою. Прем'єр-міністр України, інші члени Кабінету міністрів України мають право заявити Верховній Раді України про свою відставку.

«Відставка Прем'єр-міністра України, прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України мають наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України. У цих випадках Верховна Рада України здійснює формування нового складу Кабінету Міністрів України в строки та в порядку, що визначені Конституцією», — йдеться у відповіді.

Також, згідно зі статтею 87 Конституції, Верховна Рада України за пропозицією Президента України або не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу парламенту може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри уряду більшістю від конституційного складу Верховної Ради. Проте питання про відповідальність Кабінету Міністрів не може розглядатися парламентом більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення програми діяльності Кабінету Міністрів України або протягом останньої сесії Верховної Ради.

Loading...