У Луцьку обговорили зміни до закону про статус переселенців

У Луцьку обговорили зміни до закону про статус переселенців

Під час круглого столу, який відбувся 23 вересня, пройшло обговорення ініціатив з вдосконалення статусу внутрішньо переміщених осіб.

Джерело: Відомості

Зокрема, йшлося про внесення змін та доповнень до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Захід організований з ініціативи громадської організації «Об’єднання «Самопоміч» та Волинської обласної організації спілки юристів України — члена ВО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги.

Участь у заході взяли позаштатний радник міністра соціальної політики з питань внутрішньо переселених осіб Інна Нечипорук, член громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Яна Агеєва, керівник благодійного фонду «Ефекивне суспільство» Ірина Осіпова, доцент кафедри спеціальних юридичних дисциплін Рівненського інституту Київського університету права НАН України Сергій Книш, кандидат юридичних наук Вікторія Колодяжна, адвокати, викладачі правових дисциплін, студенти, активна громадськість.

Як розповів один із організаторів заходу, адвокат, член Волинської обласної організації спілки юристів України Віталій Єлов, прийняття закону про внутрішньо переміщених осіб було витребуване обставинами та подіями, які відбуваються в нашій державі, приймався він нашвидкоруч. Застосування цього закону на практиці показало, що в ньому не враховано ряд важливих питань, які стосуються ВПО (внутрішньо переміщених осіб). Він має чимало прогалин і недоліків.

«Зміни, пропоновані до обговорення, стосуються вирішення нагальних питань з обліку та життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб і членів їхніх сімей у нових умовах існування та низки інших питань», — заначив  Віталій Єлов.

Під час обговорення керівник громадської організації «Об’єднання «Самопоміч» та співорганізатор круглого столу Юлія Вусенко зауважила, що неврегульованим залишається питання права на отримання земельних ділянок переселенцям.

«Якщо по кримських татарах, то це питання вирішене. Але саме переселенці зі Сходу цього не мають можливості зробити, оскільки вони обмежені саме положеннями цього закону», — зазначила Юлія Вусенко.

Окрім того, очільниця волинської «Самопомочі» наголосила на тому, що відкритим залишається питання видачі довідок переселенцям. Зараз ним тимчасово займаються органи соціального захисту населення. На думку Юлії Вусенко, цим питанням мала б займатися міграційна служба.

Представник громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Яна Агеєва зауважила, що діючих закон не вирішує питання участі переселенців у місцевих виборах. На її думку, це суттєве порушення конституційних прав внутрішньо переміщених осіб.

Окрім того, не врегульованою залишається ситуація з  навчанням у вузах осіб, що за пропискою проживали в зоні АТО, але навчались у вишах поза зоною проведення АТО, відтак вони не користуються правом на пільговий перевід в інші навчальні заклади. Інна Нечипорук наголосила на проблемі реєстрації дітей, які народилися на тимчасово окупованих територіях і не мають документів про народження.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що закон про внутрішньо переміщених осіб потребує внесення низки якісних змін, які б повною мірою врегулювали питання правового та соціального статусу внутрішньо переміщених осіб і гарантували б їм забезпечення конституційних прав і свобод.

Loading...