Нардепи схвалили реструктуризацію держборгу України

Верховна Рада схвалила пакет законопроектів щодо реструктуризації зовнішнього державного боргу України.

Джерело: Відомості

Верховна Рада України 309 голосами ухвалила Закон про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання), передає УНН.

Законом, зокрема, внесено такі зміни до Бюджетного кодексу України: надано визначення новому терміну «бюджетне зобов’язання за державними деривативами»; розширено перелік захищених видатків бюджету виплатами за державними деривативами; включено до складу видатків державного бюджету виплати за державними деривативами та встановлено, що такі видатки здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.

Також ним доповнено розділ VI Кодексу новими пунктами 34-37, зокрема щодо пріоритетів платіжних зобов’язань за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом, що включені до переліку у додатку до Закону «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» і щодо яких були здійснені відповідні правочини, та платіжних зобов’язань, що не були включені до такого переліку, над платіжними зобов’язаннями, які були включені до переліку, але щодо яких не було здійснено жодних правочинів.

Окрім того, парламент віддав 307 голосів за Закон «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» стосовно державних деривативів (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання)».

Законом врегульовано деякі аспекти реалізації Попередніх умов виконання зобов'язань, взятих на себе Україною відповідно до Програми МВФ, у зв'язку з погашенням та обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу.

Документом запроваджується новий вид цінного паперу — державний дериватив, що розміщуватиметься державою на міжнародних фондових ринках і підтверджує зобов'язання України здійснити виплати власнику цього цінного паперу в разі досягнення певних показників валового внутрішнього продукту України. Емісія державних деривативів становитиме частину бюджетного процесу та не підлягатиме регулюванню Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку. Відповідні рішення про розміщення державних деривативів та умови їх розміщення прийматимуться згідно з Бюджетним кодексом України та іншими законами України, що регулюють такі правовідносини.

Закон щодо державних деривативів прийнято з техніко-юридичними правками.

Верховна Рада проголосувала за Закон «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування під час реструктуризації державного і гарантованого державою боргу та його часткового списання», віддавши за нього 308 голосів.

Законодавчим актом внесено доповнення до «Перехідних положень» Податкового кодексу України двома пунктами:

«36. Фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму доходів, що виникають у платників податку, які є боржниками (позичальниками) за зовнішніми кредитами (позиками), залученими під державні гарантії, обслуговування та погашення яких здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, внаслідок здійснення правочинів, зазначених у пункті 14 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік.

37. Не підлягають оподаткуванню доходи нерезидентів з джерелом походження з України за операціями з розміщення нерезидентам державних деривативів та доходи, що виплачуються нерезидентам за державними деривативами, відповідно до умов правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом, затверджених Кабінетом Міністрів України».

Закон прийнято з доповненням комітету з питань податкової та митної політики такого змісту: «доповнити розділ І після абзацу другого новим абзацом такого змісту: «Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат, що виникають у платників податку зазначених в абзаці першому цього пункту за правилами бухгалтерського обліку при списанні безнадійної дебіторської заборгованості за поставлені товари (роботи, послуги), що підлягали оплаті за рахунок коштів Державного бюджету України. Таке збільшення фінансового результату до оподаткування відбувається в розмірі, що не перевищує суму доходів зазначену в абзаці першому цього пункту».

Також парламент ухвалив 309 голосами постанову «Про забезпечення фінансової стабілізації в рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду «Механізм розширеного фінансування».

Згідно з проектом документа, передбачається дозволити тимчасове перевищення максимального загального обсягу державного боргу та гарантованого державного боргу.

Також вказано, що ВР постановила Кабінету Міністрів забезпечити вчинення правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом на попередніх умовах вчинення у 2015 році правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованим державою боргом згідно з розпорядження уряду № 859 від 27 серпня 2015 року.

Loading...