Антибактеріальне мило може викликати алергію та порушення гормонального фону

Антибактеріальне мило може викликати алергію та порушення гормонального фону

Нове дослідження показало, що звичайне мило настільки ж ефективне при митті рук, як і антибактеріальне.

Джерело: Відомості

Нове дослідження показало, що звичайне мило настільки ж ефективне при митті рук, як і антибактеріальне. Крім того, через триклозан, що міститься в антибактеріальному милі, воно може завдати шкоди здоров'ю людини.

Як повідомляє Naked Science посилаючись на Live Science, корейські вчені вперше перевірили ефективність звичайного й антибактеріального мил проти 20 штамів бактерій. У дослідженні використовувалися ідентичні мила, єдиною відмінністю була наявність в антибактеріальному милі триклозану — антибактеріального та протигрибкового агента, розробленого на початку 1960-х років.

Сьогодні виробники додають триклозан у зубну пасту, шампуні, одяг, посуд, меблі та навіть іграшки. За їх твердженням, ця речовина запобігає бактеріальному забрудненню. Проте ряд досліджень показав, що триклозан може викликати алергію та порушення гормонального фону. Більше того, тривалий вплив мила з триклозаном, за спостереженням учених, може викликати рак у мишей.

Корейські фахівці випробували звичайне й антибактеріальне мило проти бактерій, у тому числі лістерій, сальмонели та стафілококів.

У першому експерименті люди мили руки двома видами мила —  звичайним і зі вмістом 0,3% триклозану (максимальний показник, дозволений законом) — протягом 20 секунд (саме стільки часу медики рекомендують мити руки). Експеримент проводився у воді кімнатної температури (22 °С) та в більш теплій воді (40 °С).

У другому експерименті руки 16-ти здорових добровольців поливали бактеріями Serratia marcescens, потім учасники дослідження мили руки двома видами мила в теплій воді протягом 30 секунд. Ні в тому, ні в іншому експерименті вчені не помітили суттєвих відмінностей між звичайним і антибактеріальним милом.

При цьому дослідники встановили, що триклозану для ефективної боротьби з бактеріями потрібно більше часу — близько 9 годин.

Loading...