Китайські вчені виявили під землею величезний океан води

Китайські вчені виявили під землею величезний океан води

Найдивовижніше те, що знайдено її в Таримській западині, де знаходиться одна з найбільших піщаних пустель світу — Такла-Макан.

Джерело: Відомості

Спочатку фахівці хотіли з'ясувати, чому в посушливому районі спостерігається настільки рясне поглинання вуглекислого газу. 

Цей ефект можна було б пояснити, якби там знаходився ліс або море. Як виявилося, пустеля приховує цілий підземний океан. Причому обсяги води приблизно в десять разів перевищують водні ресурси всіх американських Великих озер разом узятих.

Поки вчені не беруться назвати точну кількість знайденої води. Але одне відомо точно: пити її не можна, оскільки вона надзвичайно солона. З іншого боку, ресурси підземного океану можна буде використовувати в інтересах китайського сільського господарства. Сама по собі ця знахідка може змусити вчених переглянути свою думку про пустелі та процеси, що відбуваються там, пише Naked Science.

Ще один активний поглинач вуглецю — пустеля Мохаве, розташована в США. Таким чином, вона теж може приховувати величезні водні запаси. Вчені також припустили, що такі пустелі рятують людей від шкідливих викидів в атмосферу, подібно океанам або лісам.

Раніше інші дослідники з'ясували, скільки пластикового сміття щорічно потрапляє в Світовий океан. За їхніми підрахунками, щороку воно «збагачується» 8 мільйонами тонн таких відходів. Головний винуватець забруднення — Китай: на його частку припадає 30% пластикового сміття.

Loading...