Юлія ВУСЕНКО: У якийсь період свого життя я зрозуміла, що необхідно певну частину себе віддавати на розвиток України

Юлія ВУСЕНКО: У якийсь період свого життя я зрозуміла, що необхідно певну частину себе віддавати на розвиток України
Юлія ВУСЕНКО, керівник волинської «Самопомочі» / Фото: Михайло Гарщаль

Керівник волинської «Самопомочі» Юлія ВУСЕНКО розповіла в ексклюзивному інтерв’ю «Відомостям» про волонтерську діяльність, роль жінки в політичних процесах та хто балотуватиметься від їхньої політичної сили на місцевих виборах.

Автор: Михайло Гарщаль / Джерело: Відомості

— Скільки часу Ви в політиці?  

— Якщо врахувати те, що я брала участь у попередніх виборах до Верховної Ради, то близько року. 

— І що саме привело Вас у політику?

— У якийсь період свого життя я зрозуміла, що необхідно певну частину себе віддавати на розвиток України, бо я молода жінка і хочу, щоб мої діти жили в успішній країні. І відтоді стала частиною команди громадської організації «Самопоміч». Згодом отримала пропозицію брати участь у виборах до Верховної Ради. І я дуже пишаюся тим, що є частиною команди Андрія Садового.

— xто, на Вашу думку, мав би  представляти населення у Верховній Раді? Які спеціалісти, якого плану? 

— Можливо, хтось зі мною не погодиться, але це повинні бути професіонали своєї справи. Якщо Верховна Рада є законотворчим органом, то здебільшого це мають бути юристи. Окрім юристів, повинні бути спеціалісти, які розуміються на економічних процесах та мають можливість і бажання втілювати необхідні реформи. 

Я сподіваюся, що ці пережитки минулого, які ми маємо на сьогоднішній день, з часом зникнуть. І такої кількості олігархів та бізнес-еліти у вищому законодавчому органі більше не буде. З кожним роком, з кожними виборами ми зобов’язані зменшувати їхню кількість. 

— Окрім політики, багато часу Ви займаєтесь волонтерською діяльністю. Кому саме Ви допомагаєте? 

— У зв’язку з подіями на Сході на Західну Україну переїхала велика кількість людей. Серед вимушених переселенців також опинилося багато моїх знайомих. Зокрема, ця проблема торкнулась і моєї родини, бо мій чоловік зі Східної України. 

Мені дуже важко уявити ситуацію, коли, тікаючи від війни, доводиться брати своїх дітей та найнеобхідніші речі та йти з дому. Розуміючи велике значення родини та людської підтримки, я почала допомагати людям, чим могла. Потім ця допомога розширилась і на сім’ї військових АТО. 

На цей час у нас працює волонтерський центр надання гуманітарної допомоги. Також ми заручилися підтримкою міжнародного фонду «Карітас». Зараз велика кількість допомоги йде на Схід, на Західній Україні менше зосереджено уваги. 

— Як Ви думаєте, яку роль має відігравати жінка в політичних процесах?

— У нашій країні прийнято, що жінка виконує роль берегині. І якщо для чоловіка прийняти рішення йти в політику — це закономірність, то жінці потрібно надзвичайно відповідально поставитися до рішення брати участь у політичних процесах. Тому жінка, яка приймає це рішення, має бути готова стати публічною особою та жертвувати частиною власного часу для активної роботи на громаду. 

— За яким принципом формуються ініціативні групи «Самопомочі» на Волині? Які люди можуть брати участь у цих групах? 

— «Самопоміч» — це єдина партія, в якої є громадська організація з такою ж назвою. І це єдина партія, яка не завершує роботу громадської організації незалежно від того, вибори пройшли вчора, чи вибори будуть завтра. Наша організація фактично завжди знаходиться в процесі громадських ініціатив та розуміє, що без допомоги громади жоден депутат не зможе повноцінно працювати, тому що не буде знати, які основні пріоритети перед ним ставить громада.

Тому будь-хто з волинян може долучитися до «Самопомочі» для втілення громадських ініціатив. Щоб брати активну участь, людина також має відвідати тренінг у Львові, зрозуміти філософію та ідеологію нашої громадської організації, зрозуміти підходи до роботи та основні вимоги, які ставляться, і тоді прийняти для себе рішення. Згодом активіст долучається до ініціативних груп чи створює свою ініціативну групу. Зокрема, в нас у Волинській області є райони, де три-чотири, а іноді п’ять ініціативних груп. Крім цього, ініціативні групи можуть об’єднуватися чи працювати паралельно.

— Наскільки сформована команда для участі в місцевих виборах на Волині?

— Ми не ставили завдання йти одночасно в усі районні, міські ради. Ще за два місяці до виборів я говорила, що коли команда є, ми беремо участь у виборах, якщо команди немає, немає змісту просто ставити учасників, які будуть підписуватися «Самопоміччю». У першу чергу нас цікавлять люди, які з нами працювали певний період часу та прийняли виважене рішення. 

Зокрема, ми йдемо на вибори в в дев’ять місцевих рад: Луцьк, Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський, Володимир-Волинський район, Ківерцівський район, Маневицький район і Рожищенський район та Волинську обласну раду. Оце й усе. 

Нам надзвичайно важливі якісні характеристики кандидатів і чи зможуть вони відповідати тим вимогам, які до них ставляться. Команда набиралася таким чином — спочатку формувались ініціативні групи, потім люди проходили співбесіду з лідерами фракції. Завдання «Самопомочі» — показати людям, що ми готові взяти на себе відповідальність, роз’яснити, яким чином збираємося працювати в громадах. 

Як приклад можна навести Київську міську раду, де на сьогодні є всього-на-всього п’ять депутатів від «Самопомочі», про те їм є про що відзвітувати перед людьми, які довірили їм розвиток міста. Окрім цього, вони завжди проводять відкриті засідання фракцій, запрошують громаду. Ми також готуємо кандидатів до того, що на Волині в нас буде така сама ситуація і ради, які будуть мати фракції «Самопомочі», побачать, що наша робота якісно відрізнятиметься. 

— Які завдання ставите перед собою на місцевих виборах?

— Наше завдання — сформувати максимально якісну команду, яка не розчарує волинян. Ідемо, звичайно, з позитивом і оптимізмом, можливо, він у нас є тому, що ми не були ще присутні в органах місцевого самоврядування, але ми віримо в те, що коли якісно робити свою роботу, то громадяни її оцінять і зрозуміють, що депутати потрібні для того, щоб впроваджувати якісні зміни. 

— У яких містах Волині Ви будете висувати кандидатів на міських голів?

— «Самопоміч», у першу чергу, асоціюється з конкретним містом Львовом та його міським головою. Андрій Садовий — лідер нашої партії та непересічна особистість. Він своїм прикладом показує, що якісна щоденна праця приносить результати. Тому ми ставили завдання отримати максимальну кількість достойних кандидатів на посаду міських голів. 

На останньому з’їзді «Самопоміч» підтримала кандидатуру Костянтина Зінкевича, який буде балотуватися у Володимирі-Волинському. По Ковелю, Нововолинську і Луцьку ми ще маємо можливість визначити кандидатів до 21 вересня. 

Розмовляв Михайло Гарщаль

Довідка 

Юлія ВУСЕНКО — керівник волинської обласної організації політичної партії «Об’єднання Самопоміч».

Народилась — 31 березня 1982 року у Луцьку.

У 2004 році отримала диплом магістра юридичного факультету в Прикарпатському національному університеті. У 2011 році завершила аспірантуру Волинського національного університету імені Лесі Українки. У 2012 році отримала другу вищу освіту за спеціальністю «Фінанси». Також захистила кандидатську дисертацію та отримала звання доцента.

З 2004 року працює у Східноєвропейському національному університеті на юридичному факультеті, починала з посади асистента на кафедрі цивільного права і процесу. Сьогодні працює на посаді доцента кафедри цивільно-правових дисциплін.

Є координатором програм Волинського обласного Благодійного Фонду «Карітас-Волинь» та представником благодійного фонду «Ефективне суспільство». 

У 2014 році брала участь у виборах до Верховної Ради за списками партії «Самопоміч».

Заміжня, має двох дітей.

Loading...