До Ради заднім числом надійшов законопроект про підвищення зарплат і пенсій

До Ради заднім числом надійшов законопроект про підвищення зарплат і пенсій

Яценюк стверджує, що кошти для виплати підвищених соцстандартів накопичили.

Джерело: Відомості

Кабмін подав до Верховної Ради законопроект про зміни до Держбюджету щодо підвищення заднім числом, із 1 вересня, мінімальних зарплат і пенсій, а також інших соцстандартів. Парламент має голосувати за документ у четвер, 17 вересня.

«Сподіваюся, що весь парламент в єдиному пориві проголосує за позицію уряду щодо підняття пенсій, заробітних плат і 80 видів різного роду соціальних виплат, а також за списання і за реструктуризацію боргів перед іноземними кредиторами», — наголосив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у «10 хвилинах», відповідаючи на запитання дописувачів у мережі Facebook, пише ТСН.

Глава уряду нагадав, що Кабмін прийняв рішення про підвищення всіх соцстандартів майже для 12,5 мільйона українців і 80 різного роду соціальних виплат.

«Збільшення зарплат, пенсій та інших соціальних виплат іде в середньому на 13%. Для висококваліфікованих працівників заробітна платня збільшиться навіть на 18%», — уточнив Яценюк. Загалом, Кабмін направив до Ради п'ять законопроектів.

«У четвер парламент повинен проголосувати за п'ять законів, які змінюють державний бюджет, підвищують заробітну плату і пенсії так, як визначив Кабінет міністрів», — зазначив Яценюк. Серед цих законів і той, який дозволяє реструктуризувати та списати борги України.

Прем'єр нагадав, що уряду вдалося списати близько 4 млрд доларів США боргів, «які ми винні нашим приватним кредиторам, які не ми брали, але нам треба було вирішувати це питання. Нам вдалося реструктуризувати ці борги і відтермінувати виплату по сумі основного боргу ще на чотири роки».

Якщо встигнуть із перерахунком коштів, то українці отримають  підвищення вже у вересні. Якщо ні, то вересневі доплати виплатять уже в жовтні.

«Але для того, щоб отримати дозвіл на витрачання коштів, які уряд уже закумулював, парламент повинен проголосувати за ці закони, Президент їх підпише, і ми невідкладно дійдемо до кожного пенсіонера, до кожного вчителя, лікаря, працівника освіти, бюджетної сфери, до кожної багатодітної мами, до кожного громадянина країни, який отримає в середньому від 13% до 18% доплати до своїх пенсій, зарплат і соціальних стандартів», — підкреслив глава уряду.

Loading...