У Волинському краєзнавчому музеї розкажуть про Конотопську битву

Тривалий час українська земля була розтерзаною поміж різними окупантами. Кожний із них намагався знищити нашу історію та культуру.

Джерело: Відомості

Українців переконували в тому, що вони не є окремим народом і не здатні створити власну державу. Усіх, хто не погоджувався з цим, дискредитували, звинувачували в націоналізмі і фізично знищували, як особливо небезпечних ворогів влади. Найстрашнішим було те, що імена цих людей обливали брудом і викидали з історії. У шкільних підручниках панувала пропаганда, яка й досі продовжує отруювати душі мільйонів українців.

Намагаючись відновити справедливість, Волинський краєзнавчий музей започаткував цикл заходів «Перемоги української зброї», які присвячені маловідомим битвам українського війська. Воєнна історія дуже актуальна на сьогодні, коли найкращі сини України вже понад рік захищають нашу державу від східного агресора.

Конотопська битва 9 липня 1659 р. — це яскравий приклад перемоги української зброї, коли союзна козацька армія завдала нищівної поразки російським загарбникам. Найцікавіше те, що передумови битви більше ніж 300-річної давнини нагадують події на сході України весни — літа 2014 р. Гетьман І. Виговський у своїй зовнішній політиці обрав шлях євроінтеграції, підписавши в 1658 р. Гадяцький договір. Польща, Литва та Гетьманщина мали об’єднатись в одну державу. Проти цього рішуче виступило Московське царство, яке не бажало випускати Україну зі сфери своїх інтересів.

Невдовзі російська армія вторглася на територію Лівобережної Гетьманщини. Почалась московсько-українська війна 1658 — 1659 рр.

У ході заходу будуть представлені археологічні знахідки доби козацтва, фотодокументальні матеріали з колекції Волинського краєзнавчого музею, які допоможуть розкрити причини, передумови та хід битви.

Усіх бажаючих відвідати захід присвяченій Конотопській битві 1659 р. запрошують до Волинського краєзнавчого музею 10 вересня о 14 годині.

Loading...