Японські роботи страждають від агресивності дітей

Японські роботи страждають від агресивності дітей

Японські роботи «Robovie 2» часто стають об’єктами невмотивованої дитячої агресії.

Джерело: Відомості

Група дослідників з ATR Intelligent Robotics and Communication Laboratories та декількох японських університетів вивчала спілкування дітей у віці від 4 до 9 років з роботом типу «Robovie 2» в торговому комплексі міста Осака, інформує сайт science.d3.ru. Увагу вчених привернула агресивна поведінка дітей щодо робота, який був запрограмований ухилятися від прямих фізичних контактів з відвідувачами та шукати обхідні шляхи, якщо основний маршрут заблокований людьми. Якщо з якоїсь причини обійти людей неможливо, робот чемно просить пропустити його. Діти навмисно вставали у робота на шляху, обзивали його поганими словами, штовхали, били. В статті «Why Do Children Abuse Robots?» серед причин, що спонукають дітей до такої поведінки, названі цікавість, бажання розважитися та приклад з боку інших. Особливо агресивно діяли діти в групі, залишеній без нагляду дорослих.

За результатами цих спостережень був модифікований алгоритм поведінки робота, щоб мінімізувати сутички з дітьми. Тепер робот визначає просторовий розподіл високих і низьких людей (вище або нижче 1.4 м) і прокладає маршрут таким чином, щоб перебувати ближче до високих.

Цікаво, що діти, котрі нападали на робота, в більшості своїй сприймали його як живу істоту, а не як механізм. Це певним чином насторожує, бо людиноподібні риси надають роботам якраз для того, щоб зробити спілкування з ними більш комфортним для людей, щоб викликати емпатію, але ніяк не агресію. У зв'язку з цим хотілося б ще згадати робота-мандрівника HitchBOT, який цього літа самостійно подорожував автостопом по Німеччині, Нідерландам, Канаді та США і був серйозно покалічений невідомими вандалами у Філадельфії.

Loading...