На Волині після двох весіль гостей госпіталізували з сальмонельозом

На Волині після двох весіль гостей госпіталізували з сальмонельозом

Головне управління Держсанепідслужби у Волинській області повідомило, що на сьогодні в нашому регіоні зареєстровано 2 спалахи сальмонельозу після святкування весіль: в с.Бодячів Ківерцівського району (відбувалось в шалаші) та в с. Струмівка Луцького району (в одному із закладів харчування).

Джерело: Відомості

За медичною допомогою з проявами гострих кишкових інфекцій звернулось та госпіталізовано 46 хворих, в т.ч. 13 дітей (після святкування весілля в с. Бодячів — 32 хворих, в т.ч 12 дітей,  в с. Струмівка – 14 хворих, в т.ч. – 1 дитина). Стан всіх  хворих середньої важкості.

Від 29 хворих виділено сальмонелу ентерітідіс.

Фахівцями Держсанепідслужби, з метою встановлення збудника, для проведення лабораторних досліджень у вогнищах відібрано проби харчових продуктів, змивів та питної води.

Фактором передачі збудника (сальмонели ентерітідіс) у с. Бодячів стала готова продукція (смажена риба), яка приготовлена з порушенням технології приготування та зберігання, зафіксовано відсутність умов для дотримання правил особистої гігієни. Готові страви зберігалися із порушенням температурного режиму. Усі ці чинники сприяли виникненню спалаху.

Ймовірним джерелом можна вважати одну з господинь, котра є носієм даного інфекційного захворювання.

Фактором передачі збудника у Луцькому районі стала також готова продукція контамінована сальмонелою. Позитивні результати отримані з 3 став (тушкована телятина, лаваш з сирною начинкою, риба запечена).

Усі працівники, котрі обслуговували весілля в закладі, обстежені бактеріологічно на кишкову групу інфекцій, результати від’ємні. 

Встановлено, що на святкування весілля замовником принесені харчові продукти без супровідних документів, котрі засвідчують безпечність їх для здоров'я споживачів і всупереч забороні правилам роботи закладів ресторанного господарства.

При проведенні епідрозслідування встановлено, що напередодні в даному закладі відбувалось святкування весілля інших замовників.

Ускладнень епідситуації після даного заходу не зареєстровано. На сьогодні вогнища локалізовані та ліквідовані.

Loading...