Народний депутат Лев Підлісецький: Кожне рішення рада має погоджувати з префектом. Де тут децентралізація?

Народний депутат Лев Підлісецький: Кожне рішення рада має погоджувати з префектом. Де тут децентралізація?

Народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, голова електроенергетичного підкомітету, член фракції «Самопоміч» Лев Підлісецький розповів про позицію партії щодо голосування за зміни до Конституції у рамках робочого візиту на Волинь.

Автор: Олена Маїло / Джерело: Відомості

Разом із керівником волинського осередку партії «Самопоміч» Юлією Вусенко він відвідав Нововолинськ, Володимир-Волинський, Луцьк та Маневичі.

ПРО СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ШАХТАРІВ

У Нововолинську депутат зустрівся з колективом шахти «Бужанська». Депутат уважно вислухав присутніх та пояснив, що шляхів вирішення проблеми закриття шахти № 1 є кілька: продаж шахти особі, яка зацікавлена в подальшій діяльності шахти та збереженні робочих місць; переведення працівників на 10 шахту можливе, але тільки за умови дослідження її стратегії та перспектив розвитку (введення в роботу керівника, який не дасть зникнути коштам поза шахтою, проведення аналізу необхідної кількості залучених коштів); або забезпечення роботи працівників на іншому підприємстві, яке зацікавлене у співпраці з ними (на сьогодні є такий варіант), у крайньому разі — встановлення гідного соціального забезпечення на випадок безробіття (це питання також на контролі, комітет про це не забуває, адже це передбачено і Коаліційною угодою).

Щодо шахти «Бужанська», то депутат пояснив, що існує проблема тільки в тому, що кошти, які виділять на її розвиток, не відповідають прибутку від її роботи, адже їх вистачає лише на погашення заробітної плати. Тож директор шахти Павло Танчев просить у Міністерства вугільної промисловості виділити додаткові кошти на технічне переоснащення, щоб видобувати більш якісне вугілля.

Перспектива залучення іноземних інвесторів існує, вона якнайкраще вплинула б на розвиток шахт, цією роботою повинна була б займатись місцева влада, в якої є всі важелі впливу, — підсумував Підлісецький.

ЛИШЕ ПРОЗОРІ МЕХАНІЗМИ ПРИ ПЕРЕДАЧІ КОТЕЛЕНЬ ТА ПРИВАТИЗАЦІЇ

У Володимирі-Волинському Підлісецький та Вусенко зустрілись з профспілкою підприємства теплових мереж «Володимир-Волинський теплокомуненерго».

Члени профспілки схвильовані тим, що влада хоче поспішно віддати місцеві котельні у приватні руки. Крім того, окремі котельні хочуть вивести з підвалів і розмістити їх у сквері в історичній частині міста, а це заборонено законом.

Лев Підлісецький зауважив, що загалом приватна власність більш ефективна. Однак у цій ситуації підозріло, що все робиться швидко, напередодні виборів та, власне, опалювального сезону. Тож хвилювання людей, напевно, недаремні. Мають бути прозорі механізми – і люди повинні добиватися цієї прозорості від влади. Крім того, котельні потребують модернізації.

ПРО ПРИВАТИЗАЦІЮ «ВОЛИНЬТОРФУ» ГОВОРИТИ ЗАРАНО

У Маневичах депутат провів зустріч з колективом підприємства «Волиньторф». Працівники, а їх тут 410, озвучили головну проблему закладу, яка пов’язана з виділенням земель для видобутку торфу. Наразі існує два законопроекти щодо цього, тож працівники звернулись з проханням прискорити їхній розгляд.

«Це підприємство потрібно розвивати як альтернативу російському газу. «Волиньторф» повинне працювати на благо держави, тому поки що не можна говорити про його приватизацію. Взагалі, в цих питаннях до кожного підприємства потрібно підходити індивідуально. Нині в нас нестабільна ситуація, тому інвестор не прийде», — зазначив Лев Підлісецький.

ОСОБЛИВИЙ СТАТУС НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ І ТАК ІСНУЄ

У Луцьку на «круглому столі» з представниками активної громади Лев Підлісецький пояснив позицію «Самопомочі» під час голосування проекту закону Президента про децентралізацію і особливий статус окупованих територій. Нагадаємо, «Самопоміч» майже в повному складі проголосувала проти внесення змін у Конституцію.

Так от, щодо питання децентралізації, то Підлісецький зазначив, що насправді ні про яку передачу влади на місця не йдеться: «Вже у назві проекту міститься суперечність, адже ніякої децентралізації ці зміни не дадуть. Префекта, тобто керівника виконавчої влади в області, призначає Президент — то де тут децентралізація? Кожне рішення має погоджуватися з префектом. Це з’являється нова ланка влади, яка повністю контролюватиме всі органи влади на місцях. Президент має право і відсторонити префекта та встановити натомість своє пряме управління. Спочатку ми прийняли бюджетну децентралізацію, а потім обираємо префекта, щоб він ці фінанси контролював, — це нонсенс».

Щодо особливого статусу, то тут йдеться про війну — і люди, на думку Підлісецького, були готові на будь-які зміни, якби лише вона швидше закінчилась: «Однак особливий статус у цьому проекті не визначений. Ми вже на сьогодні на загарбаній території і так маємо той особливий статус, адже там існує місцеве самоврядування. Проектом же хочуть узаконити ту владу, яка там зараз є. Тобто це місцеве самоврядування отримає своє законодавче підтвердження. Я спокійно ставився до Мінських угод, адже якщо цим можна врятувати чиїсь життя, то вони потрібні. Однак далі, коли почалась здача України, це вже неможливо було сприймати, а тим більше, коли почали говорити про зміну Конституції», — поділився нардеп.

Loading...