Нардепи хочуть відібрати звання Народних артистів у Повалій, Лорак та Кобзона

Нардепи хочуть відібрати звання Народних артистів у Повалій, Лорак та Кобзона

У Верховній Раді пропонують позбавити «проросійських та просепаратиських» діячів культури звання «Народний артист України».

Джерело: Відомості

Серед таких діячів опинилися співачки Ані Лорак, Таїсія Повалій та співак Йосип Кобзон.

Відповідний проект закону зареєстрував депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Іван Мельничук, йдеться на сайті БПП.

За словами автора закону, основним завданням проекту є засудження антиукраїнських та просепаратистських  проявів українських діячів культури, мистецтва та шоу-бізнесу, а також застосування до них публічної відповідальності.

«Україна де-факто перебуває в стані військового конфлікту із країною-агресором — Російською Федерацією. Разом з тим не всі громадяни адекватно можуть оцінювати ситуацію. Особливе обурення викликає поведінка низки представників української культури та шоу-бізнесу, зокрема тих, що мають звання «Народний артист України», а отже — повинні розуміти свою відповідальність та залишатися вірними українському народу», — заявив Мельничук.

«Ми є свідками активної співпраці представників української «богеми» з країною-агресором, про що свідчать коментарі, після яких ці артисти не гідні вважатися громадянами України, не говорячи вже про те, щоб мати звання «Народний артист України», — додав депутат.

Отже, законопроектом Мельничук пропонує позбавити звання Ані Лорак, Таїсію Повалій, Йосипа Кобзона та Миколу Баскова.

Також депутат зауважив, що в статті 16 Закону України «Про державні нагороди» визначено, що позбавлення держнагород може бути проведене Президентом лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду, у випадках, передбачених законом.

«Сьогодні в Україні склалася безпрецедентна ситуація, коли люди, які для багатьох українців були авторитетами, з екранів телевізорів, засобів масової інформації виступають з антиукраїнськими закликами. Такий стан справ потребує невідкладного реагування, а саме, якнайшвидшого позбавлення цих «псевдонародних» артистів звання «Народний артист України», — зазначив Мельничук.

Кобзон одним із перших відреагував на цю новину, передає «Таблоїд».

«Я давно сам сказав, що не хочу бути Народним артистом маріонеткової, проамериканської України», — заявив він російським ЗМІ.

А Микола Басков поділився своєю думкою в Instagram. До речі, Повалій, замість того, щоб написати щось від себе, зробила репост зі сторінки Баскова у своєму Instagram.

«Я збентежений тим, що відбувається, але готовий віддати будь-яке своє звання і будь-яку свою нагороду, отриману за всі роки сценічного шляху — якщо це хоча б якимось чином сприятиме тому, щоб люди жили в мирі, не відчували агресію, думали про любов, а не про війну, дбали про сім'ї друзів, про всіх своїх рідних і близьких», — написав Басков.

«Тут мова вже йде не про шоу-бізнес. Всі ці регалії не так важливі, якщо вони не допомагають артисту знайти шлях до сердець своїх слухачів, а слухачам — до серця улюбленого артиста», — зауважив він.

Loading...