Хліб з нового врожаю подорожчає

Хліб з нового врожаю подорожчає

На Волині завершили жнивувати, однак чи вистачить зерна для того, щоб забезпечити людей хлібом.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

За якою ціною його виготовлятимуть з борошна нового врожаю — ці та інші питання з’ясовували «Відомості».

Як розповів директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, незважаючи на складну економічну ситуацію в державі та області, аграрії доклали максимум зусиль, щоб волиняни мали вдосталь хліба. 

— За прогнозами, валовий збір зернових культур становитиме понад 1 млн тонн, третина з яких, понад 330 тисяч тонн, — продовольче зерно, тоді як річна потреба області в продовольчому зерні становить майже 140 тисяч тонн, — заспокоїв нас Юрій Мефодійович. — Враховуючи, що в області вироблено в два з половиною рази більше продовольчого зерна, ніж його річна потреба, підстав для дефіциту зерна на Волині немає. Щодо цінової ситуації на ринку зерна, то аграрії в цьому році не у виграші. Із 3360 грн за тонну пшениці на початку жнив ціна впала до 2800–2900 грн.

А от жита цього року недостатньо як загалом в Україні, так і в області. 

— Міністерство аграрної політики та продовольства особливу увагу зараз приділяє розширенню посівних площ озимого жита в господарствах Західного та Північного регіонів, — пояснив Юрій Горбенко. — Згідно з пропозиціями сільгосппідприємств і фермерських господарств у нас заплановано посіяти 6,5 тисячі га жита, що на 500 га більше ніж у поточному році. Я просив би голів райдержадміністрацій взяти під особистий контроль це питання, оскільки вже на сьогодні відчувається нестача жита. Рекомендуємо й особистим селянським господарствам збільшити посіви зерна, адже ціни на нього значно зросли та, сподіваюся, будуть рости й надалі. Майже зрівнялися жита і пшениці 4-го класу — 2800 грн.

— А що буде з ціною на хліб? — уточнюємо. 

— Ріст цін на хліб спостерігався на початку цього року в січні-березні, — пояснює посадовець. — Після вжитих заходів з квітня цього року ціни на масові сорти хліба не підвищувалися. Деяким хлібопекарським підприємствам вдалося навіть їх знизити на окремі сорти. Серед таких ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод», ТзОВ «Володимирторгхліб», пекарня «Любомль». Аналіз структури витрат на виробництво хліба сортів масового вжитку за другий квартал 2015-го року засвідчив, що найбільшу питому частку займає вартість борошна — понад 30%. Зважаючи, що вартість борошна має найсуттєвіший вплив на вартість хліба, основні зусилля були направлені на налагодження співпраці волинських хлібопеків з постачальниками борошна за доступними цінами, зокрема з ПАТ «Аграрний фонд». На сьогодні ціна «Аграрного фонду» на 250–350 грн за тонну нижча від ринкової. З керівництвом «Аграрного фонду» є домовленості про довготермінову поставку борошна для хлібопеків. Договори вже уклали ПАТ «Теремно-хліб» на 1200 тонн, на розгляді договір із Нововолинським хлібзаводом, ТзОВ «Західторгхліб», Оваднівським хлібозаводом. Умови поставки та ціни будуть уточнятися в специфікаціях до кожної поставки. Завдяки консолідованим зусиллям влади та трудового колективу вдалося відновити роботу ДП Луцький КХП № 2. Підприємство працює чи не на повну потужність, вдається реалізовувати хлібопекам борошно за найнижчими в області цінами.

В губернатора області Володимира Гунчика не настільки оптимістичний настрій щодо КХП № 2. Під час оперативної наради він зауважив, що поки зарано говорити про повне відновлення його роботи.  

— Стратегічне підприємство починають сьогодні розхитувати для того, щоб потім провести успішно його приватизацію або ще гірше — ліквідацію, — зауважив Володимир Гунчик.  

Голова облдержадміністрації дав доручення своєму заступникові Сергієві Кошаруку проаналізувати ситуацію на підприємстві й спільно з керівництвом комбінату, залучивши представників мас-медіа, оприлюднити відповідну інформацію.

Юрій Горбенко додав, що насправді ситуація на підприємстві непроста. 

— За серпень КХП реалізував 3000 тонн борошна для наших хлібопеків — це дає можливість стабілізувати ціну, а тому це підприємство є для нас стратегічно важливим. Ми будемо робити все, щоб саме наш КХП працював, інакше матимемо минулорічну проблему, — зауважив Юрій Мефодійович. 

Що думають з цього приводу самі хлібопеки, ми поцікавилися у директора одного з найбільших хлібопекарських підприємств області «Волиньторгхліба» Віталія Бобера. Поки що він не має стовідсоткової відповіді на запитання: на скільки подорожчає хліб. Каже, є прогнози, що борошно подорожчає на 50–70% порівняно з минулим роком (адже зросли витрати на дизпаливо, енергоносії, добрива). А вартість хліба, за його словами, на 40% залежить від вартості борошна. 

— Зараз 5–5,40 грн/кг — ціна на комерційне борошно, чекаємо, що буде пропонувати «Аграрний фонд», — розповів Віталій Олексійович. — Минулого року на соціальні сорти хліба з лютого місяця не було борошна. «Аграрний фонд» не виконав своєї функції — забезпечення продовольчої безпеки. Коли до нього звернулися з приводу поставок зерна, нам відповіли, що «Аграрний фонд» уже не державне підприємство, а ПАТ  і вони не можуть бути збитковими, тому суттєвої знижки не дають на борошно. Нам було дешевше завозити борошно з інших регіонів.

— Що, на Волині немає свого виробника борошна? — уточнюємо.

— Є один — підприємство «Волиньзернопродукт» (керівник Євген Дудка), він як монополіст диктує ціну, — пояснює Віталій Бобер. — До речі, коли КХП не працював, «Аграрний фонд» зберігав борошно в Дудки.   

— Якою буде цього року співпраця з «Аграрним фондом»? — продовжуємо розмову.

— Колись напряму з ним працювали, а зараз з’явилася аграрна біржа, — пояснює Віталій Олексійович. — Раніше, коли ціни на борошно починали рости, «Аграрний фонд» робив інтервенцію борошна на ринок, щоб наситити його. Ціна вирівнювалася і тоді ми могли вибирати, де якісніше борошно. Тепер же цієї функції немає і «Аграрний фонд» уже не впливає на ціну.

Загалом, каже Віталій Бобер, щось важко нині спрогнозувати, бо ситуація може змінюватися кожного тижня. Ціна поки що тримається, бо хліб печуть із борошна старого врожаю. З нового буде дорожчим, адже зросли витрати на паливо, енергоносії, добрива і так далі — це все закладають у собівартість. 

— Зараз додадуться витрати на газ, який став дорожчим, до того ж, не дай Бог, після виборів гривня знову впаде, — це також відіб’ється на ціні хліба, — каже Віталій Бобер.  — Спілкувався з авторитетними аграріями — якщо раніше вони робили акцент на посівах жита, яке входило в трійку лідерів зернових культур, то тепер зосередилися на вирощуванні сої, кукурудзи, ріпаку — культур, які експортують за кордон. Через те, що посушливим виявився серпень, врожаї кукурудзи слабкі. Відповідно ті підприємства, які займаються вирощуванням птиці, свиней, худоби будуть змушені заміняти кукурудзу як корм І чим ви б думали? Пшеницею. Що так само може вплинути на ціну пшениці,  — розмірковує Віталій Олексійович.     

На іншому великому хлібозаводі «Теремно-хліб» поки що коментувати вартість хліба з нового врожаю відмовилися, мовляв, наразі моніторять ціни на борошно.

Loading...