Цієї зими мешканці Донбасу можуть залишитися без гуманітарної допомоги

Гуманітарна ситуація на сході України погіршується.

Джерело: Відомості

При цьому міжнародні організації стикаються з серйозними проблемами при наданні допомоги найбільш вразливим категоріям населення, які постраждали від розпочатого в квітні 2014 року конфлікту. Про це повідомляє Центр новин ОНН.

В Управлінні ООН з координації гуманітарних питань повідомляють, що доступ до нужденних осіб обмежений через відсутність безпеки, бюрократичні перепони, а також матеріально-технічні проблеми.

Експерти ООН відзначають, що в найважчому становищі перебувають близько двох мільйонів осіб в районах, розташованих уздовж лінії зіткнення між урядовими силами й озброєними групами.

«Половина з цих людей живе в районах, контрольованих владою, а інша частина — на неконтрольованих урядом територіях. Постійні перестрілки й обстріли в багатьох «гарячих точках» вздовж лінії зіткнення являють собою серйозну загрозу життю багатьох цивільних осіб», — наголошується в заяві.

Її автори підкреслюють, що становище людей, що живуть уздовж лінії зіткнення, погіршується тим, що вони не можуть перебратися в безпечне місце через складну процедуру видачі дозволів на переміщення.

У неконтрольованих урядом районах не працюють банки, порушена система торгівлі, не виплачують пенсії та соціальні допомоги. У районах, контрольованих урядом, люди також позбавлені багатьох соціальних послуг.

«Представники гуманітарного співтовариства неодноразово намагалися домовитися з усіма сторонами конфлікту про те, щоб вони забезпечили вільний і безперешкодний доступ до тих, хто потребує допомоги, у тому числі пом'якшили — бюрократичні процедури», — йдеться в заяві. Її автори нагадують про наближення зими та підкреслюють, що вирішити всі ці питання необхідно в найближчий час. Експерти побоюються, що час вже втрачено, і через наявні обмеження тисячі потерпілих можуть залишитися без життєво необхідної допомоги.

В Управлінні попереджають, що через тривалі бойові дії приблизно 1,3 мільйона людей на сході України ризикують позбутися доступу до безпечної питної води.

Loading...