Юний бойовик, який здався СБУ, за харчі сторожив «віджаті» об’єкти

Сімнадцятирічний учасник терористичної організації «ДНР» сьогодні перейшов на територію, підконтрольну українській владі, в рамках спеціальної програми СБУ.

Джерело: Відомості

Про це він сам розповів на брифінгу в Краматорську, передає «Остров».

Сергій приблизно сім місяців тому поїхав до Донецька з Костянтинівки. Каже, що підбив до цього «старший товариш», який і зараз залишився в «ДНР». «Коли тобі щодня розповідають, що все добре, що це за праве діло... Мені немає 18 років, мене не перевіряли, я сів і поїхав», — розповів він.

У підконтрольному бойовикам місті він ніс вартову службу в підрозділі, що брав участь у боях за Донецький аеропорт тощо.

«Ми «віджаті» об'єкти охороняли. Сказали, що це буде база (для бойового підрозділу). Ми її охороняли за їжу, а потім нас роззброїли як незаконне збройне формування», — сказав Сергій. За охорону обіцяли платити 16 тисяч рублів щомісячно, але «пішов звідти без копійки і без документів».

«Працював за їжу — годували перловкою, тушонкою, гречкою», — говорить він.

Почув від знайомих, що можна «повернутися додому, займатися справами, жити». Сьогодні за сприяння СБУ перейшов через блокпост.

Йому інкримінується участь у терористичній організації. За словами полковника СБУ Ігоря Кутєпова, тепер хлопець піде в міліцію, напише заяву, потім рішення відносно нього прийме суд.

Що стосується того, скільки ще учасників «ДНР» повернулися в Україну, Кутєпов сказав: «Мова поки йде про десятки людей. Але набагато більше людей перебуває зараз на вивченні».

Loading...