Турчинов: Російська армія на Донбасі сформована за аналогією з підрозділами «Ваффен СС»

Турчинов: Російська армія на Донбасі сформована за аналогією з підрозділами «Ваффен СС»

За такою схемою діяли підрозділи СС під час Другої світової війни.

Джерело: Відомості

Українським військовим на Донбасі наразі протистоять структуровані військові підрозділи регулярної армії РФ, які функціонують за моделлю «Ваффен СС». Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов. 

За його словами, на окупованій території Донбасу військовим керівництвом РФ завершено створення потужного сухопутного з'єднання, основу якого становлять два армійські корпуси, що підготовлені до проведення активних наступальних дій.

«Керівництво та забезпечення 1-го і 2-го армійських корпусів здійснюється спеціально створеним 12 командуванням резерву Південного округу ЗС РФ (штаб розташований у м. Новочеркаськ, Ростовська область РФ). Основні командні та штабні посади у цих армійських корпусах посідають кадрові російські офіцери. Рядовий склад корпусів складається до 40% з мешканців окупованої території Донецької та Луганської областей, а також з контрактників та найманців із Росії, які набули бойового досвіду під час військових дій на Сході України та в гарячих точках РФ. Штатна чисельність двох корпусів до 35 тисяч чоловік», — розповів він. 

Особливості формування та функціонування 1-го і 2-го армійського корпусів, продовжує Турчинов, свідчать, що росіяни обрали для їхнього створення модель, апробовану керівництвом Німеччини під час Другої світової війни і відому як «Ваффен СС». 

«Ваффен СС» — військові підрозділи СС, які брали участь у боях на фронті під час Другої світової війни. У зв'язку з обмеженістю власного мобілізаційного ресурсу керівництво Німеччини прийняло рішення брати на службу добровольців, які були громадянами окупованих країн. Згідно з офіційною політикою того часу, у Вермахті (ЗС Німеччини) могли служити лише громадяни Німеччини.

Для СС таких обмежень не було, тому в їхньому складі були створені спеціальні ваффен-дивізії, які складалися з іноземців-добровольців і формувалися, як правило, за етнічною чи релігійною ознакою. Командний склад цих ваффен-дивізій складали німецькі кадрові офіцери СС, а добровольців з окупованих країн брали як гарматне м‘ясо рядовими або на найнижчі військові посади. Саме цей досвід побудови військових частин для ведення бойових дій на Сході України взяв на озброєння Генштаб ЗСРФ», — пояснює Турчинов. 

За його інформацією, командування всім угрупуванням окупаційних російських військ здійснює генерал-полковник Сердюков Андрій Миколайович.

Зокрема, командував 1-м армійським корпусом до початку серпня 2015 генерал-майор російської армії Завізйон Олексій Володимирович, а командир 2-го армійського корпусу — генерал-майор російської армії Нікіфоров Євген Валерійович, відряджений з посади заступника Командувача 58-ї армії Південного військового округу ЗС РФ.

Loading...