Тарифи на житлово-комунальні послуги знижувати не будуть

Чи будуть переглядати тарифи на житлово-комунальні послуги, якщо ні — то як виживати людям у нинішніх умовах, адже для багатьох волинян, зважаючи на низькі зарплати в регіоні, оплатити послуги буде нелегко. На ці запитання відповідав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Минулого тижня в рамках робочого візиту він відвідав Волинь.  

— Волинь на фоні інших областей виглядає непогано, немає підприємств, які зупинені, рівень безробіття — середньостатистичний по Україні, — коротко охарактеризував міністр. — Як збільшувати доходи людей і зменшувати тарифи? Вихід тільки один — той, що за моєю спиною.

Геннадій Зубко мав на увазі об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Відродження», яке він оглянув у Луцьку. Адже тут, після встановлення ІТП (індивідуальний тепловий пункт) та проведення заходів з утеплення, вдалося знизити тариф із 9,60 грн/кв. м до 3,60 грн — у найхолодніший місяць. Відповідно, зекономлені кошти можна витрачати на подальші заходи з енергозбереження, ремонту ліфтів тощо. Тому міністр закликав створювати ОСББ, користатися державними програмами з погашення відсотків по кредитах на впровадження енергоощадних засобів. Голова ОСББ «Відродження» розповіла, що на утеплення їхнього будинку витрачено більше одного мільйона гривень, частину цих коштів відшкодовано з міського бюджету.

— Сьогодні важливими лишаються питання зменшення споживання теплової енергії та зменшення рахунків, — продовжив міністр. — Є голови ОСББ, які їдуть з нами по країні та розказують, як практично це зробити. Прийнято Закон, що дає можливість людям брати в спільну власність будинки, обирати управляючого та проводити заходи з енергозбереження. Бо сьогодні ніхто не зменшить ні вартості газу, ні курсу долара, слід розраховувати тільки на себе. Тому, щоб тариф став нижчим, потрібно впроваджувати енергоощадні засоби, іншого виходу немає. Я розраховую на місцеве самоврядування, на передачу повноважень на місця в рамках децентралізації. Важливо, щоб на цих місцевих виборах прийшли до влади люди-адміністратори, які можуть взяти гроші та робити якісь реальні речі, а не бути популістами. Сьогодні ніхто за когось не працюватиме.

Ще одним методом зробити тарифи доступними міністр вважає субсидіювання населення. До речі, на Волині, як повідомив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, подано 400 тисяч заяв про надання субсидій, та тільки 70 тисячам волинян вони оформлені. Голова ОДА вважає: якщо до кінця року вдасться оформити 100 тисяч — це буде дуже добре.

— Усі, хто не може заплатити по рахунку, повинні звернутися в управління соціального захисту для заповнення заяви-декларації на отримання субсидії. Сьогодні цю заяву спрощено, —  продовжив міністр. — Тепер вже не враховуються різні соціальні доходи — наявність машини, квартири, навіть якщо людина заборгувала за комунальні послуги, вона також може отримати субсидію. Але в цьому процесі важлива робота як зі сторони держави, так і місцевого самоврядування.  

Геннадій Зубко зауважив, що поки в держави першочергове завдання — захистити людей від підвищення тарифів, пізніше — мову вестимуть й про реформування системи субсидій.  

— Чому? Тому що теперішня система практично не мотивує людей зменшувати енергоспоживання, — пояснює урядовець. — Ми подумаємо, що робити із субсидіями, у який спосіб їх монетизувати — це дуже важлива справа.

Loading...