Волинські Герої Небесної Сотні постали в бронзі на Меморіалі Слави

Волинські Герої Небесної Сотні постали в бронзі на Меморіалі Слави

У Луцьку вшанували Героїв Небесної Сотні

Джерело: Відомості

У День Державного Прапора України та 930-річчя міста Луцька на меморіальному комплексі «Вічна Слава», на місці захоронення Василя Мойсея, відбулося відкриття пам’ятника «Волинські Герої Небесної Сотні».

«Ми зібрались на цьому священному місці для того, щоб вшанувати пам’ять Небесної Сотні», — звернувся міський голова Микола Романюк до родин волинських Героїв Небесної Сотні та громадськості, а серед них були голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, голова обласної ради Валентин Вітер, народний депутат України Дмитро Лубінець, депутати Волинської обласної та Луцької міської рад, члени делегацій, які приїхали до нашого міста на святкування його 930-річчя, представники політичних партій та громадських організацій.

Почесне право відкрити пам’ятник «Волинські Герої Небесної Сотні» було надано вихованцям правознавчого ліцею з посиленою фізичною підготовкою.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив пам’ятник та відслужив панахиду за Героями Небесної Сотні.

«Події Революції Гідності назавжди змінили свідомість українців та ставлення до народу України з боку світових держав.

Революція Гідності розвінчала міф про псевдодрузів України та виявила справжніх братів по духу. Але вона не могла б відбутися без справжніх українців, воля котрих була та є сильнішою від ворожої кулі, сильнішою від страху смерті.

Саме таким були та назавжди залишаться в нашій пам’яті Герой України Василь Мойсей, Герої України Олександр Бадера, Сергій Байдовський, Едуард Гриневич, Юрій Сидорчук, Іван Тарасюк, Віктор Хом’як, які загинули у боротьбі за волю та незалежність України», — сказав міський голова Микола Романюк та закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання Героїв Євромайдану, всіх загиблих за Українську державу.

Від присутніх батьків та рідних загиблих Героїв виступив брат Василя Мойсея — Роман: «Сьогодні ми згадуємо жертву, яку вони принесли, щоб ми з вами жили. Вони віддали своє життя, щоб у нас з вами не було корупції, щоб кожна людина могла спокійно лікуватися, щоб з нас не вимагали хабарі, щоб ми жили краще, по-європейськи. Мій брат був на Майдані... Вони добилися кращого життя, скинули тирана. Життя міняється на краще...

 Але їх немає. У мене біль, бо брат не приходить... Сьогодні відкрили пам'ятник, щоб наші покоління пам'ятали, що народ — сильний. Коли ми разом, ми — нездоланні, ми — непереможні, ми — сильна нація, нація, яка має пишатися своїми предками та своїми нащадками. Я пишаюся своїм братом, хоча мені хотілося б пишатися ним живим, але його нема...».

Він подякував міській владі, всім, «хто підтримував сім'ю. Багато було перепетій навколо пам'ятника, але ми подолали це. Так само і наша держава все подолає, все пройде». Роман Мойсей подякував скульпторові Ірині Дацюк та всім лучанам, які долучилися до створення пам'ятника.

Також виступила дочка Героя Небесної Сотні Юрія Сидорчука — волинянина, який проживав у Києві. Вона невимовно вдячна усім, хто вшановує її батька тут на Волині, подякувала міській владі, що її з мамою запрошують до нашого міста, за пам'ятник, який встановили в Луцьку в знак пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Опісля присутні поклали квіти до пам’ятника «Волинські Герої Небесної Сотні».

Міський голова Микола Романюк подякував усім, хто прийшов вшанувати пам’ять Героїв. Ще раз висловив співчуття сім’ям загиблих. Подякував автору пам' ятника Ірині Дацюк та благодійникам за увічнення пам’яті молодих патріотів.

На завершення всі присутні виконали Державний Гімн України.

Loading...