Для найбідніших громадян держава обіцяє відшкодовувати 70% витрат на утеплення помешкань

Сьогодні з робочим візитом на Волині побували міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Вони відвідали об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лучани», що на проспекті Відродження у Луцьку.  

Сергій Савчук розповів «Відомостям» про державні програми підтримки впровадження енергоощадних заходів в ОСББ та індивідуальному житловому фонді.

— Держава зацікавлена зменшити споживання енергоресурсів, зменшити навантаження на сім'ї, коли вони будуть платити за житлово-комунальні послуги. Яким чином це можна зробити? Звичайно, спинити ріст тарифів дуже важко, коли енергетичні ресурси обмежені та 23 роки ми серйозно житлово-комунальним господарством не займалися. Тому маємо те, що маємо. Але ми сьогодні даємо можливість людям утеплитися, поставити лічильник, і коли вони отримують платіжку, то їхній рахунок, порівняно з сусіднім будинком, який не утеплений і де немає лічильника або індивідуального теплового пункту, буде в два рази меншим. Це доводить практика вітчизняна, зарубіжна, з нами є представники польських громадських організацій, які все це пройшли. І ОСББ «Лучани» — це яскравий практичний приклад того, що люди в цих будинках відчувають себе комфортніше, менше платять за житлово-комунальні послуги та, дуже важливо, що, вклавши десь приблизно 5% в утеплення, вони вже повернули свої інвестиції за рахунок того, що ціна їхньої квартири тут виросла відразу на 20-25%. А квартира — це надбання, яке ми можемо або продати, або у спадок залишити, тому важливо, що така квартира на ринку буде дорожчою.

Минулого року ми запустили програму з надання кредитів та їхньої компенсації до 20% на встановлення твердопаливних котлів. Котли дуже добре пішли, і це дало підставу розробити дві нові програми, якими передбачили 30% відшкодування для індивідуального житлового фонду на утеплення. Починаючи від лічильника, вікон, закупівлі матеріалів для утеплення дахів, підвалів, горищ і так далі і закінчуючи багатоповерхівками, де ми 40% відшкодування даємо знову ж на придбання лічильників, матеріалів для утеплення, на ІТП. Програма запрацювала. Сьогодні відшкодовано за червень включно всім людям, а також маємо більше ніж 330 мільйонів гривень виданих кредитів — це за короткий проміжок часу. Лише за минулі два тижні на 74 мільйони видали кредитів.

Але є проблема з людьми, які отримують субсидії, у них дуже маленькі доходи, і тому ми прийняли урядову постанову, якою будемо субсидіантам відшкодовувати 70% і на котел, і на обладнання для утеплення, і на матеріали, і на системи електроопалення, які працюватимуть за нічним тарифом. Це дуже серйозна допомога. Плюс місцеві бюджети долучаються. Ми уклали 21 меморандум з обласними радами та адміністраціями, де вони взяли на себе зобов’язання відшкодовувати відсоткові ставки. Уже 5 міст і 12 областей прийняли в себе на сесіях програму для відшкодування.

Loading...