Якщо тепломережі не відремонтують, на Луцьк очікує другий «Алчевськ»

На засіданні постійної комісії Луцької міської ради з питань ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження піднімали тему роботи комунального підприємства «Луцьктепло».

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Виявилося, там ситуація критична, що загрожує зривом опалювального сезону для лучан.  

Як повідомила голова профспілкової організації ДКП «Луцьктепло» Неоніла Слюсар, фінансовий і технічний стан на підприємстві критичні.

— Такого ще на підприємстві не було, я вже тут пропрацювала більше 33-х років, — наголосила Неоніла Володимирівна. — У важкі 90-ті ми також не подавали гарячої води, але мережі були новіші. Тепер закінчується ремонтний період — і нічого не зроблено, бо фінансів ні на що не було. Як результат, на підприємстві може виникнути й техногенна катастрофа. Не дай Боже нам «Алчевська» чи чогось іншого. Це я говорю не для того, щоб лякати — я кажу про реальний стан. Сьогодні у працівників триденний режим роботи, заробітна плата зменшилася до рівня мінімальної, а значна частина з них не отримує і мінімальної, а значить, не йдуть відрахування у Пенсійний фонд. Більше 26-ти працівників мають багатодітні сім'ї, як їм жити? Соціальна напруга значна. У нас плинність кадрів страшенна, кращі спеціалісти пішли з підприємства, тільки за останній місяць 54 людини звільнилися.

За словами Неоніли Слюсар, у тому, що сталося, велика вина попереднього керівництва підприємства, яке вело політику розбазарювання. Вона повідомила, що минулого року Держфінінспекція провела часткову перевірку, за результатами якої відкрито кримінальні справи. Наприклад, тодішня заступник директора з фінансово-економічних питань дозволяла використовувати службову машину, щоб щодня з Рівного добиратися до Луцька на роботу, а бензин списувався, так само, як і гроші на непотрібні ремонти.

— За моїми підрахунками, до 20 мільйонів менше боргу могло б мати підприємство, якби була політика не на розбазарювання, — наголосила пані Неоніла. — Просимо втрутитися міську раду, виділити кошти з міського бюджету, бо підприємство саме з цього боргу не вийде.

Зауважимо, що поточний борг ДКП «Луцьктепло» 23 мільйони гривень.  

— На наше переконання, потрібно якнайшвидше знайти можливість відновлення гарячого водопостачання, нехай на сьогодні ця послуга і збиткова, але це оборотні кошти, а значить — нормальний робочий режим, зарплати, — висловлює думку трудового колективу Неоніла Володимирівна.

Заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська наголосила членам комісії, що на цей момент вкрай необхідні заміна мереж і деякі технічні заходи в котельнях.

— На це потрібно приблизно 3 мільйони гривень, — зауважила Лариса Миколаївна. — Тому мови про борг за газ зараз не ведеться, лишень про технічну підготовку, навіть не про стовідсоткову виплату заробітної плати. Думаю, ми її зможемо хоча б по половині виплачувати, а в жовтні-листопаді надолужимо, коли підприємство запрацює, почне виставляти рахунки, відповідно будуть платежі.

Також Лариса Соколовська повідомила, що готуватиме звернення до Кабміну, де буде зазначено про нинішні проблеми підприємства та можливі шляхи їх подолання.

— На сьогодні одноставковий тариф забрав кошти за надане тепло майже до 1-го червня, — коротко пояснила Лариса Миколаївна. — Крім того, були постанови НКРЕ, відповідно до яких 100% коштів, які протягом листопада, грудня, січня мали надходити на підприємство, направлялися на «Нафтогаз» для погашення боргів. Я розумію, яка ситуація в країні, що ці гроші потрібні були «Нафтогазу», щоб закупити газ, але з підприємства у такий спосіб були вимиті обігові кошти. Є приблизно більше 10 мільйонів штрафних санкцій і пені, які потрібно погашати. Їх варто було б списати, тому що боржниками є населення, якому штрафні санкції та пеню не нараховують, а лише підприємству.

Це тема лише кількох пунктів звернення до Кабміну, над яким ще будуть працювати у міській раді.

А поки що комісія підготувала відповідний проект рішення на чергову сесії Луцької міської ради, де йдеться про внесення змін у бюджет і поповнення статутного фонду ДКП «Луцьктепло» на 3 мільйони гривень.

На наше запитання, чи вистачить цих коштів, щоб не зірвати опалювальний сезон в Луцьку, Неоніла Слюсар відповіла:

— Це мінімальні кошти, які ми встигнемо освоїти хоча б на елементарний ремонт — в першу чергу на мережі, які в нас на 70% повністю зношені. — Як ремонтуються мережі? От там, де прориви, гейзери бють, розкопуємо, ставимо на іржаву трубу хомут, затискаємо та закопуємо, бо замінювати немає чим. З такими хомутами в нас майже всі мережі. Через те, що немає гарячої води, труби порожні, корозійні процеси відбуваються в рази швидше. Так дійдемо до того, що коли почнеться опалювальний сезон, наші люди з колодців не будуть вилазити. Скільки років тарифи на тепло не покривали витрат і робити повноцінні заміни мереж не було за що. Але є приклад Ковеля — за кошти міського бюджету років пять чи більше тому там були замінені майже всі мережі. Саме підприємство, яке планово збиткове, де тарифи не покривають витрат, впоратися з ремонтами не може, тут місто мусить допомагати. Три мільйони з лишнім — це найменше, що нам потрібно для того, щоб підготуватися до нормального опалювального сезону, і будемо надіятися, що ми його пройдемо. 

Loading...