У Луцьку набирає популярності стріт-арт

У Луцьку набирає популярності стріт-арт

Відомості підготували добірку Луцьких будівель з чудовими настінними малюнками та поспілкувалися з вуличним художником Андрєм Кальковим.

Автор: Даша Губчик / Джерело: Відомості

Стріт-арт перетворює вулиці у відкриті галереї, де замість полотна стіни, а замість богемної публіки звичайні перехожі. З кожним роком графіті та стріт-арт набувають все більшої популярності та вже стали невід’ємною частиною сучасного світу. Ще недавно їх сприймали як акт вандалізму та псування майна, а зараз можна побачити в рекламі, на одязі, в оформленні офісів та житлових будинків. Художники дають волю своїй фантазії та на стінах відтворюють все, чого душа забажає: від мультиплікаційних героїв до соціальних сюжетів.

Місцевий вуличний художник Андрій Кальков розповів нам про свою творчість. Хлопець  поділився, що ще 15 років тому почав малювати графіті, але потім зробив перерву, аби переосмислити те, що робить. А власне стріт-артом почав активно займатися 6-7 років тому.

Андрій розповів, що працює в стилі оп-арт (від слова «оптичний»). «Стиль оп-арт мені дуже близький. Завжди відчував силу візуальних ілюзій та кінетичних ефектів, які створені на площині».

На стіні будинку біля Галереї мистецтв художник створив графіті з назвою «Душа міста», який відноситься до серії малюнків «Круговорот».

«Я намагався підібрати таку кольорову гамму, яка б позитивно впливала на емоційний стан глядача. Я використав свіжі та яскраві кольори, робота виконана на контрасті гарячих та холодних відтінків, щоб створити певний заряд енергії», поділився Андрій.

Ключовим елементом робіт Калькова є спіраль символ вічності Буття. В кожній роботі є своєрідний код, порядок якого й утворює стародавній знак.

Також Андрій вважає, що в Луцьку, порівняно з іншими містами України, є багато активних художників, але загалом, якщо брати міське середовище, то є великий пласт роботи, яку варто робити, щоб підвищити рівень стріт-арту в нашому місті.

Стріт-арт це, перш за все, соціальне явище. Воно відображає саме суспільство, його смаки, прагнення і, звісно ж, фантазію художників. Хочеться бачити Луцьк кольоровим і привітним містом.

Loading...