Порошенко: Немає братніх народів під час війни. Є єдиний український народ, який прагне в Європу

Порошенко: Немає братніх народів під час війни. Є єдиний український народ, який прагне в Європу

Порошенко вважає, що місцеве самоврядування відрізняє Україну від Росії та наближає до Європи. На зустрічі з громадськими діячами Президент також розповів, чим Україна відрізняється від Росії.

Джерело: Відомості

Президент Петро Порошенко напередодні зустрівся з відомими громадськими діячами, які брали участь у створенні, утвердженні та розвитку незалежної української держави, у написанні й прийнятті Конституції, затвердженні демократичних принципів в Україні. У ході зустрічі відбулася «відверта розмова» про актуальні питання розвитку держави, зокрема, про зміни до Конституції в частині децентралізації влади, повідомляє прес-служба глави держави.

Звертаючись до присутніх, Порошенко відзначив важливість «чесної та відкритої розмови про децентралізацію як одну з найважливіших реформ, яку Україна чекає вже багато років» і звернувся до присутніх із закликом стати провідниками реформаторських ідей децентралізації, бути активними у захисті єдності країни та її подальшого демократичного розвитку.

Також Президент наголосив на важливості підтримки з боку авторитетів країни в процесі прийняття Верховною Радою змін до Конституції щодо децентралізації.

«Створення місцевого самоврядування — це один з елементів побудови західної цивілізації. Наявність сильного місцевого самоврядування, — згадаймо про магдебурзьке право, — було і буде однією з наших цивілізаційних відмінностей, які відрізняють нас від Росії та наближають до Європи», — заявив глава держави.

Президент підкреслив, що зміни до Конституції передбачають дієві запобіжники, які гарантують територіальну цілісність України та її унітарність, а децентралізація не стосується таких питань, як оборона, зовнішня політика, безпека, забезпечення прав і свобод громадян.

Надзвичайний і повноважний посол України, колишній посол України в США Юрій Щербак акцентував увагу на необхідності поліпшення комунікації влади з суспільством.

«Ми — ваші спільники, але є речі, які люди не розуміють і які треба дуже добре пояснити людям», — зазначив він. Так, Щербак наголосив на необхідності розвінчання «міфологем Путіна» про те, що українці та росіяни — єдиний народ, а також про те, що Україна нібито перебуває під зовнішнім управлінням.

Порошенко на це відповів: «Ви влучили в «десятку». Немає в нас жодних братніх народів під час війни. Є єдиний український народ, який прагне в Європу, і російський народ, який перебуває в глибокій кризі».

Loading...