Скільки коштує зібрати дитину до школи

Скільки коштує зібрати дитину до школи

Якщо ж ви цього року вперше збираєте дитину до школи, досвідчені матусі рекомендують обов’язково брати з собою першокласника не лише для того, щоб приміряти одяг, але й купити зошити, альбоми чи щоденники.

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

Серпень — останній місяць канікул для школярів, остання можливість поїхати в літню відпустку для людей, які працюють, і в той же час важкий період для матусь — треба зібрати дітей до школи. Тому «Відомості» вирішили дослідити: в яку суму обійдуться батькам збори школярів до нового навчального року. 

Зібрати дітей до школи — проблема знайома всім батькам. На перший погляд нічого складного — лише форма шкільна та спортивна, взуття, портфелик і всіляка канцелярія. Та якби ж то ціни цього року аж так не «били» по бюджетах українських сімей. Ми спеціально відправилися на ринки Луцька, щоби порахувати, з якою сумою в гаманці потрібно вирушати на базар. 

Шкільної продукції є вдосталь, проте не так багато покупців на неї. А все тому, пояснюють продавці, що зараз тільки почали завозити шкільний асортимент товарів. Більшість батьків, особливо з сільської місцевості, переважно лише раз можуть вибратися до міста, щоб зібрати дітей до школи. Тому й чекають, поки вже точно на полицях замінять «літнє» на «осіннє». Набагато краще, підкреслюють продавці, купувати вже зараз, оскільки нові завезення передбачають більший вибір.

Ціни на базарах Луцька різні: від мінімальних до максимальних. За шкільну форму для першокласника батькам доведеться викласти від 350 гривень до 700, за спортивну — від 250 до 550. Блузочки для дівчаток та сорочки для хлопчиків обійдуться у середньому в 200-250 грн. Спідничку можна придбати від 170 грн. Ціна на взуття теж різниться між собою. Усе залежить від того, чи натуральна шкіра, чи замінник. Велику роль відіграє бренд — якщо взуття китайське шкіряне — дешевше, європейське — дорожче в півтора або й два рази. Туфлі коштуватимуть батькам від 250 — 700 грн, кросівки від 280 до 570 грн, а кеди від 150 — 350. 

Окрім одягу, потрібні ще й шкільні атрибути: портфель, зошити, ручки, олівці, фломастери, альбоми, гумки та багато іншого. Ціна на учнівський ранець коливається від 350 до 580 грн. «Усе тому, що китайські — дешевші, а в польських — закупівельна ціна набагато вища. Хоча ті ж поляки теж привозять їх із Китаю. Тому й націнка», — пояснює продавець сумок пані Ольга. 

За канцелярію для однієї дитини доведеться викласти не менше 300 грн. 

А тому, рахуючи мінімальні ціни на товари, виходить не менше 2300 грн. І це ще при тому, що батьки купують по одній парі речей. Якщо ще й про запас, на будень і на свято, сума ще вища. 

Мами ж не рахують скільки грошей витрачено, щоб зібрати донечку чи сина до школи, бо «не до того», — кажуть вони. 

Багатодітна мама Олена Марчук має п’ятеро школярів. Для неї немає такого періоду, як збирання до школи:

— Стараюся купувати протягом року все, що потрібно. В одного туфельки зносились, в іншого шкільна форма, так і збираємо всього потроху. Уже в серпні тільки слідкую: скільки потрібно докупити зошитів, чи залишилися з минулого року ручки й олівці. Для мене так легше, бо уявіть: якби все потрібне довелося купити за один раз, це ж можна з глузду з’їхати.

Запитую: у скільки ж обходяться збори до школи, навіть якщо вони протягом цілого року?

— Навіть не знаю. А як ці гроші порахувати? Це ж треба після кожного походу на базар записувати: скільки що коштувало, що саме купували. Така морока, та й для чого? Все одно треба купувати, не ходити ж діткам «голими».

І правда: у яку б суму не обходилися «шкільні збори», кожна мама хоче, щоб її дитина ходила у найкращому або хоча б мала найнеобхідніше. Спрацьовує принцип: «усе для діток» — краще собі чогось не купити, аби своєму школярикові придбати потрібне. Такі вони, батьки…

Якщо ж ви цього року вперше збираєте дитину до школи, досвідчені матусі рекомендують обов’язково брати з собою першокласника не лише для того, щоб приміряти одяг, але й купити зошити, альбоми чи щоденники. Вибирати щоденник радять залежно від віку дитини: якщо це першокласник — не потрібно йому таблиці Менделєєва чи формули з математики та фізики, чого не можна казати про старшокласника — йому ж все це буде «під рукою». Також краще купувати одяг і канцелярію в різні дні. Бо перебравши гору одягу та взуття, ви вже не захочете чекати, поки дитина вибиратиме зошити з малюнками.

І головне: обираючи між ціною та якістю покупки, вибирайте останнє. Тоді дитина піде до школи радісна, з гарним портфеликом, а головне — у зручному одязі та взутті. 

Loading...