На щастя, на Волині немає лептоспірозу

В Україні кількість хворих на лептоспіроз поступово збільшується.

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

«За останніми даними Центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України, за червень цього року було зафіксовано 22 хворих, із них найбільше в Хмельницькій, Сумській областях та Києві.

Нещодавно лептоспіроз був зафіксований і в Кіровоградській області», — повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України. Саме тому «Відомості» дослідили, якою є ситуація на Волині.

«Лептоспіроз — інфекційна хвороба, збудником якої є лептоспір. Зараження людей відбувається через уражену шкіру та слизові оболонки при купанні у водоймах зі стоячою водою, при вживанні сирої води із природних водойм, молока та м’яса заражених тварин. Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, най частіше — 7–14 діб, що характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом», — пояснює головний позаштатний   спеціаліст з інфекційних хвороб у Волинській області Галина Маричковська.

60-річна лучанка Надія Назарчук перехворіла лептоспірозом минулої осені.

«У листопаді позаминулого року я була ще в селі, так як на літо взяла вигодувати порося. Якось прокидаюся вранці, а мене почало трусити, ніби й накрилась перинами, а зігрітись не можу. Поміряла температуру — 38.50. Спочатку ж подумала, що це грип, бо пора така. Випила пігулку. Почало нудити, а вночі вже жарко, — розповідає жінка. — Протягом всього наступного дня трималася температура 39.50, і нічим не могла її збити. Тоді ж вирішила шукати раду і повернулася до Луцька. Викликала «швидку», а мені сказали спочатку, що це алергія на малину так себе проявляє (я малиновим чаєм запивала таблетки від простуди), але ж мені вже 60, я то знаю, що алергії ніколи не було. Через 2 дні знову викликала «швидку», бо вже не мала ніякої фізичної сили. Ніби й нічого не боліло, а встати не могла. Лікар приписав мені  антибіотики. Тоді й почалося… Живіт так болів, що здавалося, ніби там  пожежа. Тоді поклали в інфекційну, робили аналізи. Коли поставили лептоспіроз, відразу перевели в реанімацію. Два дні покапали. Так я лікувалася 2 тижні».

Щоб з’ясувати, яка ситуація з хворобою на сьогодні у Волинській області, ми звернулися до Держсанепідемслужби у Волинській області, працівники якої розповіли, що, за результатами лабораторних досліджень води відкритих водойм у місцях масового відпочинку населення, 13% з досліджених проб не відповідають за мікробіологічними показниками, що вдвічі вище від показника минулого року. Станом на 14.08.15 власниками пляжів встановлені знаки заборони купання на р. Турія (Ковельський міський пляж), о. Ухо (пляж дитячого табору «Уховецьк»), штучному водоймищі м. Нововолинська (міський пляж), ставку смт Локачі.

— Хворі на лептоспіроз — це поодинокі випадки в нашій області, — додає Галина Маричковська, — за літній період в інфекційну лікарню не надходили такі хворі. Проте ми пам’ятаємо випадки минулих років з летальними наслідками. На щастя, останнім часом важких хворих не було. У літній період підхопити збудника хвороби дуже легко: під час косовиці, риболовлі босоніж та купання у ставках зі стоячою водою, або навіть є «щасливчики», які її п’ють. Якщо ж ви побачили перші прояви лептоспірозу — гарячка, загальна слабкість, головний біль, запаморочення, нудота чи блювання, відразу ж звертайтеся до фахівців. Бо несвоєчасне звернення за медичною допомогою призводить до тяжких уражень печінки та нирок, після чого настає смерть. При тяжкому перебігу смерть може наступити вже через 5 днів після початку захворювання. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря та лікуватися виключно в лікарні.

Loading...