Із пензлями на природу — змалювати подвиг народу

Із пензлями на природу — змалювати подвиг народу
Фото автора

Майстри пензля вирушили в сусідній із Луцьким Локачинський район, аби створити спільну картину «Волинський Загорів».

Автор: Світлана ЗОЗУЛЯ / Джерело: Відомості

Історія та сучасність нерідко поєднуються не тільки на друкованих сторінках, а й на живописних полотнах. Це підтвердили своєю творчістю художники — учасники пленеру «Волинська палітра незалежності України», організованого невтомним колективом Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового за підтримки відділу культури Луцької райдержадміністрації та Благодійного фонду «Волинь-2014».

Майстри пензля Ніна Фесенко, Неллі Гергель, Іван Душак, Михайло Петрученко, Іван Хом’як і Оксана Смоляр вирушили в сусідній із Луцьким Локачинський район, аби створити спільну картину «Волинський Загорів: символ духовності, незламності, патріотизму» під стінами древнього Різдво-Богородичного храму.

Адже саме тут 9 вересня 1943 року відбувся бій вояків УПА з гітлерівцями та допоміжною польською поліцією, в якому віддали свої життя 29 воїнів чоти особливого призначення під орудою бунчужного Андрія Марценюка «Берези».

«Колись людям намагалися нав’язати думку про те, що упівці — це німецькі і польські «посіпаки». А тут відбувся нонсенс: «посіпаки» воювали з господарями…

Щодо вищезгаданого храму, то його взагалі хотіли підірвати, зрівняти із землею. Але з Божою допомогою цього не сталося, бо якщо підірвали б такі мури, по півтора метра, то постраждало б село», — розповів місцевий настоятель отець Володимир, який служить тут 16 літ.

Своєрідну екскурсію довкола головної святині Нового Загорова, на реставрацію якої потрібно чимало фінансових ресурсів, провели уродженець цього села Старозагорівський сільський голова Ростислав Остапчук, а також вчитель історії та краєзнавства Ігор Баран.

До слова, про вищезгадані події та місцевість, у якій вони відбулися, ви зможете дізнатися з документальної повісті Петра Боярчука «Бій під стінами храму» та науково-пізнавального фільму «7 чудес Волині».

Поки ж художники, мазок за мазком створивши колективне полотно (яке, до слова, організатори планують виставити на продаж із аукціону 23 серпня в стінах Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового з благодійницькою метою), намалювали ще по одній картині.

Два дні пленеру пролетіли так швидко й насичено, що також вже встигли стати історією, яскраво ілюстрованою фарбами на полотні.

Loading...