«Луцькводоканал» планує взяти в МБРР кредит на модернізацію інфраструктури

«Луцькводоканал» планує взяти в МБРР кредит на модернізацію інфраструктури

54% систем водопостачання Луцька потребують заміни.

Автор: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА / Джерело: Відомості

18 серпня були проведені громадські слухання з розгляду питання підтримки участі КП «Луцькводоканал» у спільному з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекті з метою реконструкції та модернізації системи водопостачання та водовідведення  міста Луцька.

Проект продемонстрував заступник директора з економіки та фінансів Юрій Корецький.

Як зазначив Корецький, у проекті під назвою «Розвиток міської інфраструктури-2» беруть участь 10 міст України, зокрема Харків, Коломия, Житомир, Краматорськ, Донецьк, Кіровоград, Київ, Тернопіль, Івано-Франківськ та Черкаси.

Міська рада підтримала своїм рішенням участь КП «Луцькводоканал» у цьому проекті, кредит на реалізацію якого у розмірі 25 млн доларів США планують взяти у Світового банку. На момент розрахунків ця сума становила 514 750 тис. грн (за курсом 20,59 грн за 1 долар США). Термін кредитування становитиме 18 років за відсотковою ставкою 0,47% річних. 5 років із цього терміну буде пільговий період, упродовж якого підприємство сплачуватиме лише відсотки за користування кредитом. Також стягуватиметься разова комісія 0,25% від суми позики та 0,01% річних від вибраної та непогашеної суми субкредиту за послуги Міністерства фінансів.

Відповідно до прогнозованого графіку тарифів, максимальний тариф у разі найнесприятливішого розгортання подій буде становити 18,48 грн за 1 куб. м води у 2023 році. Далі тарифи підуть знову на спад.

Згідно з цим проектом планують реконструювати насосні станції, каналізаційні насосні станції, мережі водопостачання та водовідведення, модернізувати технологічні системи станції водопідготовки в місті Луцьку та каналізаційні очисні споруди, придбати спеціалізовану автотранспортну техніку та обладнання для санації мереж водопостачання і водовідведення тощо.

На цей момент більше половини систем водопостачання міста в ненадійному стані — 54% з них зношені та аварійні, інші 46% працюють стабільно. 52% (107 км) каналізаційних мереж теж в аварійному стані внаслідок довготривалої експлуатації та пошкоджень від корозії. За словами пана Юрія, на сьогодні очисним спорудам уже 40 років.

Внаслідок реалізації проекту планують досягти таких економічних результатів:

— зниження рівня електроспоживання: до 40% щороку (8,3 млн Квт/рік);

— зниження рівня втрат води: з 28% до 18% (1,8 млн куб. м);

— зниження витрат на ремонт автопарку та ПММ — на 30%.  

Рішення стосовно проекту погоджено учасниками громадських слухань.

Loading...