На російський ринок попадає лише 2% експорту української продукції

На російський ринок попадає лише 2% експорту української продукції

На російський ринок припадає лише 2% загальної структури українського аграрного експорту.

Джерело: Відомості

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, передає прес-служба Мінагрополітики.

Як зазначив Павленко, Україна довела обсяги торгівлі продовольством з Росією до історичного мінімуму.

Зокрема, якщо в першому півріччі 2014 року у географічній структурі експорту українського продовольства доля РФ становила майже 8%, то в поточному році її частка скоротилась до 2%. В абсолютному виразі експорт до цієї країни знизився на 80% і склав 125 млн доларів. При цьому загальний експорт за вказаний період 2015 року становить 6,5 млрд доларів. Крім того, протягом 2010-2014 років обсяг торгівлі продовольством з РФ скоротився на 40%.

«Стратегічне значення російського ринку для України — радянській атавізм. Через непрогнозованість, штучні обмеження, м’ясні та молочні торгові війни, блокаду нашої кондитерської продукції українські виробники давно почали орієнтуватися на європейський, азійський, африканський та американський ринки. Успішна диверсифікація дозволила значною мірою компенсувати недоотриману вигоду від експорту в Росію», — наголосив Павленко.

Разом із тим Олексій Павленко нагадав, що з 1 січня 2016 року Україна починає жити в умовах повноцінної економічної асоціації та зони вільної торгівлі з ЄС.

«Росія не зможе серйозно вплинути на експорт нашої продукції, навіть якщо застосує санкції, які зараз діють щодо європейських та американських товарів. Це скоріше стане стимулом для технічного та технологічного переозброєння нашої харчової промисловості та відкриття для якісних українських товарів нових світових ринків», — відзначив міністр.

Loading...