На Волині вдаються до активних заходів, щоб не допустити захворювання свиней африканською чумою

На Волині вдаються до активних заходів, щоб не допустити захворювання свиней африканською чумою

В Україні частішають випадки зараження свиней африканською чумою. У державній ветеринарній та фітосанітарній службі б’ють на сполох: якщо раніше більше випадків зараження було в дикій природі, то зараз все частіше хворіють свійські тварини.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Голова служби Олександр Вержиховський зауважує, що «вірус набрав критичної маси». Ця проблема уже існує в шести областях — Київській, Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Сумській та в Полтавській, де 11 серпня було знищено майже 300 туш свиней. Чи вдасться Волині вберегтися від потрапляння страшного вірусу, якими можуть бути його наслідки та чи безпечний він для людей, дізнавалися «Відомості».

Як повідомили в головному управлінні ветеринарної медицини у Волинській області, епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней у нас є благополучною, стабільною та контрольованою. Станом на 1 серпня в області нараховується 63 свиногосподарства, із них працюють в закритому режимі роботи 42. Загалом протягом останніх трьох років кількість господарств, де утримуються свині, зменшилася на 30 об’єктів. 

— Наші спеціалісти уже обстежили 69511 дворів, де утримується 210973 голів свиней, — розповів начальник управління Богдан Лозинський. — Вакциновано проти класичної чуми (КЧС) всього 132237 голів свиней.

За його словами, в липні закуплено 230 тис. доз вакцини проти класичної чуми — цього буде достатньо для області.  

— Проти африканської чуми, на жаль, немає ні вакцини, ні лікування, летальність настає у 100% випадків захворювання, — пояснює Богдан Васильович. — А проводимо вакцинування проти звичайної чуми з метою підвищення імунітету тварин у разі потрапляння вірусу африканської чуми.  

Першими ознаками хвороби є підвищення температури тіла тварини — за 42ºC, синюшність шкіри. Вірус прогресує дуже швидко і призводить до летальності.

Богдан Лозинський повідомив, що в області вже проведено два засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації й при райдержадміністраціях та міськвиконкомах. 

— Зважаючи на те, що в області оголошено п’ятий ступінь пожежної безпеки та призупинено полювання, найближчим часом плануємо провести засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, де розглянемо питання щодо депопуляції диких кабанів, — продовжує начальник управління. — На сьогодні відпрацьовуємо проблемні питання щодо проведення депопуляції диких кабанів, у тому числі на територіях природно-заповідного фонду.

У мисливському відділі обласного управління лісомисливського господарства пояснили, що депопуляція не означає повного знищення дикого звіра. Полюванням буде лише знижено чисельність кабана. З метою профілактики потрапляння вірусу, виявлення хворих або заражених свиней у волинських лісах майже з початку року посилено спостереження і патрулювання мисливських угідь. 

— У зв’язку з дуже складною епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней у Польщі та Білорусі проводиться моніторинг серед дикої фауни, — продовжує Богдан Лозинський. — У період мисливського сезону 2014-2015 років добуто 241 голову дикого кабана, досліджено 225 проб патологічного матеріалу — результати дослідження від’ємні. У поточному році досліджено 19 проб патологічного матеріалу від домашніх свиней — результати дослідження від’ємні. Митники в пунктах перетину кордону з Республікою Білорусь за обов’язкової участі спеціалістів ветеринарної медицини оглядають вантажі та ручну поклажу громадян. У пункті пропуску Доманово Ратнівського району обладнано постійно діючий бар’єр для дезінфекції автомобілів, які рухаються з Республіки Білорусь. Для проведення дезінфекції працівники пункту забезпечені спецодягом, аерозольним апаратом «ПОРТ 423С», ранцевими оприскувачами, а також  деззасобами. В області проведено практичні тренінги-навчання з моделюванням виникнення захворювання із залученням всіх зацікавлених служб. На випадок підозри або виникнення АЧС в області та  кожному районі створені групи швидкого реагування. Зобов’язано головних державних ветеринарних інспекторів районів та міст щоденно до 16.00 інформувати про вжиті заходи для профілактики африканської чуми свиней. Також із 3-го серпня розпочато роботу з проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней, їх забоєм, переробкою та зберіганням продукції з них.

На наше запитання про те, чи безпечно споживати м’ясо зараженої тварини, Богдан Лозинський відповів, що збудник африканської чуми свиней не шкідливий для людини. 

— Чому ж тварин спалюють? — цікавимося.

— Щоб облагополучити інші території, адже лікування від хвороби немає, — пояснив Богдан Васильович. 

 

Loading...