Рожищенського мера звинувачують у хабарі

Рожищенського мера звинувачують у хабарі
В’ячеслав Поліщук, міський голова м. Рожище / Фото: Ірина Зенц

Сьогодні, 14 серпня, в УМВС України у Волинській області відбулася прес-конференція за участю керівника управління полковника Петра Шпиги щодо протидії хабарництву та корупції.

Автор: Любов Шекель, Ірина Зенц / Джерело: Відомості

За словами Петра Шпиги, зараз відкрито кримінальне провадження за фактом отримання від приватного підприємця неправомірної вигоди одним із посадових осіб м. Рожище.

Підприємець звинуватив чиновника у вимаганні хабара

«6 серпня цього року до нас в Управління надійшли матеріали із заявою приватного підприємця щодо вимагання в нього неправомірної вигоди, — розповів начальник управління. — Саме за цією заявою відомості були внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3. ст. 368. У ході проведення перевірки було встановлено, що в своєму службовому кабінеті посадова особа міської ради запросила у підприємця 5000 грн за сприяння у погодженні та наданні дозволу на розміщення книжкової продукції на книжковому ярмарку на території міста. При цьому посадова особа вимагала перерахувати з вищевказаної суми 1000 грн на рахунок міського бюджету як благодійної допомоги, а решту — 4000 грн — передати особисто. Згодом посадова особа змінила свої наміри. Безпосередньо перед затриманням правопорушник сказав, щоб усю суму перерахувати на благодійний рахунок міської ради, — розповів Петро Петрович, — а вже 12 серпня підприємець отримав повідомлення про те, що виконком міської ради не заперечує проти проведення ярмарки. Повідомлення було датоване 31 липня та підписане самим міським головою. У ході розслідування ми з’ясували, що це рішення міський голова прийняв особисто, без згоди та відома виконкому міської ради міста Рожище».

Петро Шпига, начальник УМВС України у Волинські області / Фото: Любов Шекель

Імена керівник Управління називати відмовився, оскільки це заборонено законом, проте журналістам стало відомо, що в події задіяні 2 особи: міський голова Рожища В’ячеслав Поліщук та приватний підприємець — 32-річний лучанин Артем Орлов.

«Слідство ще триває, тому міри запобіжного заходу поки не встановлено», — наголосив Іван Поторась, виконуючий обов’язки керівника слідства УМВС у Волинській області.

Натомість представники громадського формування «Народна самооборона» міста Рожище, які теж були присутні на прес-конференції, переконані, що вини міського голови немає. «Це підстава перед виборами», — заявляють вони.

Хабар в інтересах міської ради?

Сьогодні В’ячеслав Поліщук дав офіційне пояснення представникам ЗМІ та розповів про події, які цьому передували.

— 31 липня до мене звернувся приватний підприємець Артем Орлов із Луцька з пропозицією проведення шкільного ярмарку на центральній площі міста з 15 серпня до 15 вересня, — розповідає Рожищенський міський голова. — Згідно з усіма офіційними нормами я скерував його, аби він написав звернення до міського голови. Згодом ця заява була зареєстрована та підписана 5 серпня. Маючи на руках дозвіл міської ради про проведення ярмарку, пан Орлов вже звозив все необхідне.

Та за словами міського голови, Артем Орлов постійно натякав йому про благодійний внесок на розвиток міста. Врешті В’ячеслав Поліщук завів Артема Орлова в бухгалтерію міської ради і порадив написати заяву про добровільний внесок, ні разу не обмовившись про розмір внеску. Однак пан Орлов знову заявився в кабінет чиновника, аби той вказав розмір необхідних коштів.

— Я розцінив це як провокацію і припинив розмову, — говорить В’ячеслав Анатолійович. — Пан Орлов пішов шляхом обману: сплатив в терміналі благодійний внесок у розмірі 5000 грн на рахунок міської ради. Так мене запідозрили в отриманні хабара в інтересах третьої сторони, тобто міської ради. Підкреслю, що на заяві цієї особи немає моєї резолюції.

На основі заяви цього громадянина в правоохоронні органи про те, що в нього вимагали хабара, в кабінеті міського голови був проведений обшук. Хоча, за словами В’ячеслава Анатолійовича, все, що їм було потрібно, знаходилося в секретаря та бухгалтерії. У вівторок, згідно повістки, міський голова має з’явитися в правоохоронні органи для дачі показів як свідок.

Депутатами міської ради одноголосно було прийняте рішення про повернення коштів громадянину Орлову А. В.

— Якщо ця людина має совість, хай дасть свої реквізити і згідно з рішенням міських депутатів ми повернемо йому гроші в повному обсязі, — зауважив міський голова. — Благодійність має широкий спектр, наприклад, хай перерахує кошти на потребу армії чи онкохворим дітям.

За словами міського голови, це брудні гроші, місту не потрібні такі благодійники. Він залишає за собою право подати до суду в зустрічному позові.

Громадськість вимагає справедливості

Сьогодні, 14 серпня, відбулася позачергова 56-та сесія депутатів Рожищенської ради, як реакція на вчорашнє затримання працівниками ДСБЕЗ та СБУ у Волинській області міського голови В’ячеслава Поліщука та обшук у його кабінеті. Взявши до уваги тенденційне висвітлення цієї події у ЗМІ, а також спроби заплямувати репутацію міського голови, депутатський корпус Рожищенської міської ради написав прокуророві Волинської області, УМВС України та УСБУ у Волинській області звернення наступного змісту: «Ми розцінюємо обшук в кабінеті, затримання та допит В’ячеслава Поліщука, як спробу залякування, вчинення політичного та морального тиску на лідера міста у зв’язку з його активною і безкомпромісною позицією. Очевидно, що такі дії мають замовний характер та є черговим свідченням використання правоохоронних структур для досягнення певних цілей зацікавлених осіб».

Депутати Рожищенської міської ради, вимагають надати їм офіційні пояснення щодо цього інциденту, вжити всіх заходів для встановлення замовників провокації та притягнення їх до відповідальності. Висловили прохання негайно створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування подій та з метою забезпечення об’єктивності та недопущення тиску на В’ячеслава Поліщука.

— Сьогодні вам надано величезний кредит довіри, не змарнуйте цю довіру своїми ж руками і не дозволяйте цього робити ставленикам на місцях, — звернувся до правоохоронних органів депутат міської ради Вадим Зінгель. — Рожище є містом патріотів, у якому проживають люди-патріоти, сповненні гордості за свій край і свою історію. Ми щиро раді гостям, туристам, діловим партнерам. Однак нікому не дозволимо принижувати власну гідність та зводити наклепи на наших людей, а тим більше незаконні, протиправні дії.

Відповідно до пункту 23 ч. І ст. 26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Бюджетного кодексу України, враховуючи ситуацію із звинуваченням правоохоронних органів у неправомірному отриманні благодійної допомоги, депутати вирішили повернути Орлову Артему Вадимовичу благодійний внесок у сумі 5000 грн, який надійшов 13 серпня 2015 року на рахунок міської ради в повному обсязі.

Підтримати міського голову прийшла й громадськість, дуже обурена такими подіями та звинуваченнями в адресу людини, яка набрала близько 50% голосів на виборах.

Loading...