Громадськість Волині проти новопризначеного керівника управління лісомисливського господарства

Учора наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 10 серпня 2015 р. № 382-К тимчасово виконуючим обов’язки начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства призначено Олександра Кватирка.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Ця кандидатура викликала обурення в членів громадських організацій «Волинське обласне об’єднання учасників АТО за волонтерський рух», Громадський рух «Народний контроль», «Самооборона Волині» та інших. Вони зініціювали проведення круглого столу, щоб обговорити питання кадрових призначень.

Усе каміння посипалося в город заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука. Громадські активісти його як представника влади звинувачували в тому, що допустив призначення Кватирка, який є «незрозумілим» для волинян. Чому його кандидатуру не обговорювали та не погоджували з громадськістю? Крім того, були закиди, що Кватирко людина Колісника, йшлося й про те, що стосовно нього відкрито чотири кримінальні провадження. І навіть якщо він в області ненадовго, на місяців два, то за цей час встигне натворити «справ» з лісовою галуззю: будуть вигідні кадрові перестановки, вивіз деревини і так далі.  

Зауважимо, що Кватирко Олександр Михайлович (26 жовтня 1981 р. н.), уродженець села Мар’янівка Горохівського району. Має вищу лісотехнічну освіту, починав трудову діяльність помічником лісничого Вовчецького лісництва Маневицького держлісгоспу, потім обіймав посаду інженера-мисливствознавця цього ж держлісгоспу. З 2009-го по 2013 роки був директором державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство». З 02.07.2013 р. до 14.05.2014 р. — директор державного підприємства «Цуманське лісове господарство». Потім — заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Сергій Кошарук намагався пояснити присутнім, що на сьогодні оголошено конкурс щодо кандидатури на посаду керівника обласного управління лісового та мисливського господарства. Конкурсна комісія розгляне пропозиції, а відібрану кандидатуру подадуть на погодження голові облдержадміністрації та громадській раді при ОДА.  

— Нам в Агентстві лісових ресурсів повідомили, що зараз проводиться конкурс і допоки він не завершиться призначають тимчасово виконуючого обов’язки, — розповів Сергій Кошарук. — Згідно із законодавством тимчасово виконуючий обов’язки не потребує погодження. Так, з громадськістю не порадилися. Богу дякувати, на Волині громадськість є активною і реагує на такі речі. Поки що фактів, що тимчасово виконуючий є злочинцем, немає. Кажуть: «людина Колісника», — якщо це просто заява про те, що Кватирко працював в той час при цьому керівникові, то тоді треба бути відвертим і по всіх директорах лісових господарств поставити те ж саме запитання.

Сергій Кошарук намагався заспокоїти громадськість, мовляв, у лісовому Агентстві на попередній колегії заявлені підходи, які в принципі допоможуть змінити систему, щоб там не було корупції. Це стосується оцінювання роботи кожного лісового господарства за рейтингом, який базується на порівняні з відповідним періодом минулого року та враховуватиметься динаміка по місяцях.

Така відповідь не задовольнила присутніх. Вони пригрозили, що самі виведуть Кватирка з кабінету.

Член громадського руху «Народний контроль» Віталій Жабчук зауважив, що потрібно перед обласною радою ініціювати зняття Богдана Колісника з голови комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, щоб не допустити повернення старих корупційних схем.

Голова асоціації деревообробників Волині Іван Литвинюк зупинився на глобальніших проблемах, зауваживши, що ще й досі не опублікований Закон про заборону вивозу лісу кругляка за межі України, хоча Президент вже його підписав.

— Треба було цей закон прийняти 20 років тому, — каже Іван Ксенофонтович. — За 5 місяців, за офіційними даними митниці, 50 тисяч кубів дуба кругляка вивезено за межі України, а сосни — на мільйон йде рахунок. А сьогодні і на дуб, і на сосну ціни в 4-5 разів зросли, саме тому всі наші держлісгоспи перестали бути збитковими.

От у третьому кварталі виставляють зі всіх планових заготівель (а це 212 тисяч кубів) на загальний аукціон лише 43 тисячі — це 25,5%, все решта на спеціалізований аукціон, де ціни за собівартістю і їх встановлює Агентство лісових ресурсів. 

На такому аукціоні купують сировину недержавні підприємства і за демпінговими цінами, хтось же на цьому наживається. Ми вносили пропозицію і не раз писали в Агентство лісових ресурсів, в Міністерство про те, щоб зупинили спеціалізовані аукціони. Зробіть, щоб 50% продукції, яка заготовляється в області, була для обласних переробників, а решта — виставлялася на загальні аукціони. До нас не прислухаються.  

Також він зупинився на конкурсних відборах на посади керівників управлінь та лісгоспів, зауваживши, що до конкурсних комісій при Агентстві лісових ресурсів нікого з Волині не включено.  

— Нехай управління юстиції вам, владі, — звернувся він до пана Кошарука, — дасть дані про реєстрацію громадських організацій, які мають стосунок до лісової, переробної галузей. Зберіть всіх цих представників громадських організацій та послухайте їх думку. І давайте виробимо спільне рішення, щоб не Ковальчук (керівник Державного агентства лісових ресурсів України) керував в області, а всі ми. Без нас не повинні призначати ні начальника управління, ні директора лісгоспу — на місці повинні вирішуватися всі питання, тоді буде толк.

Сергій Кошарук запевнив, що буде клопотати, або до конкурсних комісій включили представників з Волині. Також пообіцяв брати до відома та прислухатися до думки громадських організацій. Однак, щоб когось вигнати з посади, сказав, потрібне законне рішення.

Loading...