Міжнародний астрономічний союз запрошує всіх охочих допомогти обрати імена для нововідкритих планет

Міжнародний астрономічний союз запрошує всіх охочих допомогти обрати імена для нововідкритих планет

Планети у двадцяти зоряних системах чекають, доки для них оберуть нові імена.

Джерело: Відомості

Міжнародний астрономічний союз (МАС) запрошує всіх охочих взяти участь у голосуванні з вибору імен для перших 20 відкритих екзопланет (тобто планет, що знаходяться поза межами Сонячної системи), яке відбувається на сайті  http://nameexoworlds.iau.org/.

За останні 22 роки, з тих пір, як знайшли перші екзопланети, дослідники, як правило, застосовували буквено-цифрові позначення, відповідно до рекомендацій Міжнародного астрономічного союзу, повідомляє журнал Discover. Так з’являлися такі назви, як UScoCTIO 108b чи TrES-3b. Але тепер, коли вчені знаходять тисячі нових світів, з’явилася потреба надати їм більш звичні імена.

Дискусії з приводу надання більш традиційних назв досягли точки кипіння в кінці минулого року.

Кілька видатних астрономів — і членів МАС — створили компанію Uwingu (що означає «небо» на мові суахілі). Вони провели конкурс на нову назву найближчої екзопланети, що отримала від МАС «традиційне» найменування «Альфа Центавра Bb». Потрібно було сплатити $ 4,99, щоб запропонувати ім’я, та 99 центів, щоб проголосувати. Як зазначено на сайті організації, «рівно половина всіх доходів йде на гранти фонду Uwingu з космічних пошуків, освіти та досліджень». У такий спосіб вдалося вдвічі збільшити надходження коштів для фінансування досліджень космічного простору.

МАС засудив цей конкурс, стверджуючи, що такі проекти, як Uwingu, не мають ніякого відношення до офіційного процесу іменування. Компанія Uwingu «наїжачилась» і агресивно відповіла: «МАС не має повноважень — ні інформаційно, ні офіційно — контролювати загальнопоширені найменування небесних тіл чи об’єктів на них».

Міжнародний астрономічний союз, відчувши, що стало гаряче, в цей час займається залученням громадськості, щоб зберегти свою роль авторитетного «дарувальника» астрономічних імен. Але «війна слів» між обома таборами ще не закінчена (ще більше напруги виникло між організаціями під час кампанії з «народного» іменування кратерів на Марсі). Як висловився Генеральний секретар МАС Тьєрі Монтмерлі: «імена планет — це дуже емоційне питання. Я думаю, що ми не повинні поспішати в цьому процесі. Ми повинні бути обережними, щоб не назвати геть усе тепер, бо майбутні покоління теж можуть мати різні ідеї».

Повний список планетних систем, за якими відбувається голосування:

55 Рака, Епсілон Тельця,51 Пегаса, 14 Андромеди, Поллукс, Хі Орла, 47 Великої Ведмедиці, Мю Жертовника, Йота Дракона, HD 149026, Фомальгаут, HD 104985, 18 Дельфіна, Епсілон Ерідана, HD 81688, 42 Дракона, Тау Волопаса та PSR 1257+12.

Loading...