Учені вирахували дату загибелі Всесвіту

Одного дня від Всесвіту залишаться лише найменші елементарні частки.

Джерело: Відомості

Учені Університету Західної Австралії заявили, що наш Всесвіт повільно вмирає. Про це йдеться в дослідженні більше 200 тис. галактик, яке представила дослідницька група на Міжнародному астрономічному форумі, повідомляє агентство Рідус.

Швидкість старіння Всесвіту вдалося виміряти завдяки кількості енергії, яку він випромінює — за два мільярди років цей показник зменшився в два рази. Дослідники використали для своїх спостережень 7 найпотужніших телескопів планети, вивчаючи галактики як у видимому спектральному діапазоні, так і в інфрачервоному.

Інформацію про те, що зірки тьмяніють, підтвердили також і спостереження за довжиною хвиль, випромінюваних зірками. Обчислення показали, що вона теж скорочується.

Факт згасання Всесвіту не є новиною вже з 90-х років минулого століття. Однак тільки зараз астрономи змогли порахувати, коли це відбудеться остаточно. Вчені передбачають, що через 100 трильйонів років останні червоні карлики вичерпають запас свого «пального» і Всесвіт перейде в темний, «мертвий» стан. Першими зруйнуються планети — через квадрильйон років. Карлики та нейтронні зірки — через 10 квінтильйонів років. Більшу частину галактик займатимуть чорні діри, які випаруються через неймовірно довгий час — 2 на 10 в 99 ступені років. Від Всесвіту залишаться тільки електрони, фотони та позитрони.

Loading...