Російських солдатів, які живими повернулися з Донбасу, залякують 13 роками в’язниці, щоб мовчали

А якщо не хочеться вмирати на непроголошеній війні в Україні, контрактник мусить дати «на лапу» командирові.

Джерело: Відомості

Про це йдеться в ексклюзивному сюжеті телевізійного каналу Al Jazeera, журналісти якого поспілкувалися з контрактником Збройних сил РФ, частина котрого розташована в місті Майкопі.

Військовому на ім’я Олександр тепер загрожує 10 років в’язниці за дезертирство. Сам солдат каже, що у нього не залишалось іншого вибору, бо в частині над ним знущалися та постійно били. А командування ігнорувало його рапорти про відставку.

«За звільнення у солдатів вимагають гроші. Про це говорять відкрито на плацу. Нам сказали: якщо хочете звільнитися, платите своїм командирам», — розповідає Сашко.

Журналісти каналу повідомляють, що випадок Олександра не виняток. У Майкопі як мінімум проти п’яти солдатів висунуті такі ж звинувачення. Вони дійсно самовільно залишили свою військову частину після того, як отримали наказ вирушати до українського кордону. Всього в Росії зафіксовано близько 60 випадків, коли солдати бігли з армії через можливу відправку на війну на Донбас.

За словами Олександра, тих, хто повернувся з війни живим, залякали. Їм погрожували 13 роками в’язниці, якщо не будуть мовчати. Захист у суді обвинувачених у дезертирстві солдатів із Майкопа здійснює адвокат Тетяна Чернецька, проти якої в російських ЗМІ йде ціла інформаційна кампанія. Її звинувачують у поширенні пліток і помилкових даних.

За її словами, тих солдатів, які повертаються з Донбасу, дійсно силою змушують замовкнути та кидають до в'язниці.

«Вперше про це заговорив солдат Павло Тимченко, якого посадили. Його силоміць змусили відмовитися від своїх свідчень і визнати свою провину. Тепер він на волі, але він зовсім зламаний. Інші хлопці теж бояться», — каже Чернецька.

Російське міністерство оборони не дало жодних коментарів телеканалу Al Jazeera. Журналісти звертають увагу на те, що Росія продовжує витрачати колосальні гроші на армію, хоча в країні триває економічна криза. Міжнародні спостерігачі фіксували присутність російських військових на Сході України. Але Кремль продовжує все заперечувати.

Тим часом про випадки опору солдатів російському командуванню і небажання їхати воювати в Україні стало відомо ще в лютому. Тоді в Росії солдати записали офіцера, який змушував їх їхати воювати на Донбасі.

Восьмеро солдатів відмовилися їхати на так звані «навчання в Ростов». Вони заявили, що не поїдуть нікуди доти, доки їм не нададуть гарантії, що їх не відправлять на лінію фронту за кордоном. На думку російських військових, поки Москва не оголосить офіційно війну Україні, російські сили не мають права перетинати кордон України. До того ж у разі поранення вони не будуть вважатися ветеранами та не матимуть соціальних гарантій.

За відмову виконувати наказ російські солдати мали зустріч із «замполітом» підполковником В’ячеславом Оканевим, розмову з яким вони вирішили таємно записати. Також російські строковики скаржилися правозахисникам на відправку їх під Ростов. Співробітники некомерційної організації відзначили різкий сплеск таких звернень: солдат під різними приводами змушують укласти контракт, щоб потім відправити на навчання в Ростовську область.

Loading...