У Росії відмовляються приймати в школи дітей українських біженців

Верховний суд РФ почав розглядати скаргу на правила прийому в школи дітей мігрантів.

Джерело: Відомості

Правозахисники та біженці оскаржують положення, за яким дітей відмовляються записувати в навчальні заклади без реєстрації за місцем проживання.

Хто винен у тому, що дітей не приймають у школи, та чи треба скасувати прийняті рік тому правила запису, — відповідь на це запитання має дати суддя Верховного суду Росії Юрій Іваненко, якщо, звичайно, сторони не домовляться без розгляду.

На засіданні представник міністерства на прохання головуючого пообіцяла поставити перед керівництвом питання про уточнення спірних положень наказу. Йдеться про декілька пунктів документа, який визначає порядок прийому на навчання в початкові й середні школи Росії.

У тексті вказаний список документів, які повинні подати батьки при записі в навчальний заклад. Серед них — свідоцтво про реєстрацію дитини за місцем проживання або перебування, а для іноземців ще й документи, які підтверджують право на перебування в Росії.

У випадках, якщо є проблеми з визначенням статусу батьків, дітям відмовляють у праві на освіту, кажуть в організації «Громадське сприяння», яка виступила в якості одного з ініціаторів цього розгляду. Про суть скарги російському виданню «Ехо» розповіла голова «Громадянського сприяння» Світлана Ганнушкіна.

Організація наполягає на зміні й уточненні чинного порядку прийому в школи. За словами Ганнушкіної, в «Громадському сприянні» отримали скарги кількох десятків сімей мігрантів після появи цього наказу. Слухання по суті скарги на правила зарахування до школи у Верховному суді призначено на 27 серпня.

Тим часом росіяни не дуже задоволені тим, що разом із їхніми дітьми вчитимуться українські біженці. Напруга наростає. Так, російський блогер Матвій Ганапольський так починає один зі своїх останніх дописів: «Вряд ли вы будете довольны, если в классе вашего ребёнка появится дополнительно 20 детей мигрантов, живущих непонятно в каком районе, по неизвестному адресу…».

Loading...