Астрономи шукатимуть сліди життя у світлі з зірок

Астрономи шукатимуть сліди життя у світлі з зірок

Астробіологи знайшли новий спосіб пошуку життя на інших, ще навіть не відкритих, планетах.

Джерело: Відомості

Міжнародна група вчених з Данії, Німеччини та США встановила, що так звані «біологічні фотосинтетичні пігменти» залишають унікальні сліди у відбитому ними світлі, передає сайт seti-ceti.ru.

Фотосинтетичні пігменти — це речовини, які поглинають та відбивають певні хвилі видимого світла, що надає організмам того чи іншого забарвлення. Наприклад, пігменти хлорофілу в листі рослин поглинають синє та червоне світло, але відбивають невелику частину зеленого, і тому рослини мають зелене забарвлення.

Дослідники встановили, що частина спектра видимого світла, відбитого різними рослинами, поляризується. Кожен біопігмент залишає після себе поляризований кольоровий слід. Такий біологічний маркер можна виявити за допомогою поляризаційних фільтрів, які діють подібно до поляризованих сонцезахисних окулярів або окулярів для перегляду стереоскопічного кіно. Отже, біомаркер поляризованого відбитого світла рослин можна буде виявити навіть на віддалених планетах.

«Ця техніка може допомогти при пошуку життя в системі Альфа Центавра — найближчої до Сонця зірки», — розмірковує Професор Світлана Бердюгіна з Інституту фізики Фрайбурзького університету. Астрофізик вважає, що зірка Альфа Центавра Б оптимальна для пошуку слідів існування живих організмів за допомогою наявних телескопів. Щоправда, в системі цієї зорі ще не знайдено жодної планети в зоні, придатній для існування життя.

«Але ми можемо використовувати наш поляризаційний метод пошуку біомаркерів навіть ще до виявлення планети в «населеній зоні», — пояснює Бердюгіна.

Для пошуку життя біля більш віддалених зірок потрібні потужніші телескопи, яких поки група дослідників не має.

Loading...