У 2016 році в Україні паперовий паспорт замінять пластиковою карткою

У 2016 році в Україні паперовий паспорт замінять пластиковою карткою

З наступного року в Україні почнуть видавати ID-картки замість звичних паперових книжечок. «Відомості» вирішили дізнатися, що чекає на українців із заміною паспортів.

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

Про те, що потрібно почати замінювати звичний документ про громадянство на пластикову карту, заявив Прем’єр-міністр України на одній з останніх прес-конференцій. «Це одна з  вимог Євросоюзу для отримання безвізового режиму», —  сказав він.

Видавати новий документ повинні почати вже з наступного року, проте на сьогодні ні Луцький центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), ні Управління ДМС у Волинській області поки що не отримали жодних розпоряджень про те, як буде здійснюватися заміна, який термін переходу з одного документа на інший, кому видавати їх у першу чергу.

«Питань до ID-карток багато, але поки що уряд на них не відповідає. Тому говорити ще рано. Отримаємо відповідні документи, лише тоді зможемо щось коментувати», — розповіла директор Луцького ЦНАПу Людмила Карп’як. Та зізналася, що вітає запровадження карток громадянина України, бо це, по-перше, дуже зручно, кожен зможе постійно носити її в гаманці, по-друге, було б чудово, якби до цієї карти прикріплювалися і банківські, і, за можливості, водійські права. «Безумовно, це було б ідеально та зручно, лише б урядовці добре розробили саме систему користування нею», — додає співрозмовниця.

ID-картками користуються в європейських країнах, тому це й стало однією з умов для України щодо отримання безвізового режиму. Ми ж запитали українців, які вже певний час живуть в європейських країнах, про тамтешню систему отримання цих карток. 

Оксана Бобрик, студентка найбільшого європейського університету бізнесу та економіки в Австрії, розповіла, що такі картки є і в громадян цієї країни. Коли ми запитали, чи використовують їх як, до прикладу, банківську картку, то вона відповіла, що окремо є те й інше. Натомість, австрійці виробляють і паперовий паспорт, і ID.

Катерина Гончарук, випускниця Варшавського університету, розповіла, що й Польща користується «новоформатними» паспортами, окрім зручності, вони нічим більше не вирізняються. 

Проте карта громадянина має і свої недоліки. В Управлінні ДМС у Волинській області (автор репліки відмовився назвати своє ім’я) нам розповіли, що «карта — це одна з вимог Євросоюзу для отримання безвізового режиму, тому для пересічного українця — це не актуально. Бо який відсоток жителів буває за кордоном там, де діятиме цей безвізовий режим? Нехай 30-40%. Але ж більшій частині нашого населення це не знайомо. Виникає питання: скільки відсотків українців піде міняти свій паспорт?». Також в Управлінні наголосили на тому, що, як тільки запровадять перехід на ID-картки, всі галузі матимуть великі проблеми, бо дані кожної з них — у комп’ютері, а це і банки, і промисловість, і все інше. Тоді доведеться зупинити виробництво на заводах, фабриках, ті ж банки перестануть працювати на певний період, поки у систему не занесуть нові дані.

З цього приводу ми знову звернулися до директора Луцького ЦНАПу, яка пояснила, що зупинка всієї інфраструктури країни — це повноцінний хаос у державі. Значить, цього не буде.

«Я вважаю, що уряд має встановити певні межі, коли населення повинне переоформити документи. Тому першими звернуться до паспортних столів ті, кому це справді потрібно. Уже згодом, коли все більш-менш втихомириться, тоді до нас підуть ті, кому це не так нагально. Черг ми не боїмося, тим більше, що зараз можна подавати заявки через Інтернет. А щоби не виникало збою в роботі електронної системи, прошу волинян, кому таки не нагально, перечекати, а тоді вже звертатися», — додала пані Людмила.

Волиняни поки що сприймають нововведення насторожено, дехто взагалі вперше чує про ID-картки.

23-річний Вадим переконаний, що уряд просто хоче відвести очі населення від проблем сьогодення. «У нашій країні, можна подумати, все так чудово, що залишається тільки замінити паспорти. Безвізовий режим — це добре, тим більше, що я періодично буваю в Польщі по роботі. Але хай спочатку забезпечать мир у державі. Чи це вони так роблять, бо раптом щось, то українці матимуть змогу бігти за кордон?» — розмірковує хлопець.

Пенсіонери теж не підтримують цю ідею. 

«Ми вже пережили заміну паспортів із радянських на українські, нічого не змінилося. Від цієї «паперачки» рівень життя не залежить», — додає 59-річна пані Валентина.

Однак прихильники нововведення серед волинян теж знайшлися. 19-річна Вікторія розповіла, що обожнює подорожувати. Проблеми з візою їй чудово знайомі. Дівчина «обома руками і ногами» за ID-картки. І переконує нас, що, як тільки уряд дасть розпорядження, що вже можна їх виробляти, вона стоятиме однією з перших у черзі.

Щось нове завжди сприймається неоднозначно. Говорити про позитивні чи негативні сторони ще зарано. Та чи відкриють ID-картки дорогу українцям до європейських країн, побачимо згодом. 

Loading...