Під Луцьком відкрили новий полігон для захоронення сміття

Під Луцьком відкрили новий полігон для захоронення сміття

У четвер, 6 серпня, у селі Брище Луцького району відбулося офіційне відкриття нового полігону для утилізації побутових відходів.

Автор: Любов Шекель / Джерело: Відомості

Через те, що старий полігон вичерпує свої можливості та термін його експлуатації завершується через півроку, Луцькою міською радою було виділено додаткову ділянку площею 8,86 га ще минулого року. Тоді ж розпочали будівництво. Оскільки кошти виділяли і з міського бюджету, і від інвесторів, ніяких перебоїв у фінансуванні за період будівництва не було, що й зумовило швидке та якісне будівництво об’єкта.

Нова черга полігону передбачає збір сировини та її сортування.

«Ми будемо навчати лучан сортувати сміття, частина якого буде перероблятися, інша — захоронятися», — заявив Луцький міський голова Микола Романюк, — для цього за сприяння міської ради у місті плануємо встановити більше сміттєвих контейнерів».

Нова черга полігону споруджена за сучасними європейськими технологіями, що мінімізує негативний вплив на навколишнє середовище. Його потужність складає 50 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік.

«Сьогодні ми відкрили не просто нове будівництво, ми стали першими, хто за останні десятиліття презентує таке будівництво. Легко можемо називати проект «будівництвом століття». Більше того, додам, що немає в Україні жодного подібного реалізованого проекту, є окремо сміттєзвалища, заводи з переробки, а в нас усе разом. Можемо цим пишатися, — наголосив директор «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич. — Основна робота цього полігону виглядає так: машини привозять сміття, яке вивантажується і подається на транспортувальну стрічку, згодом — на сортувальну лінію. Працівники вибирають з нього те, що підлягає переробці, інше — захороняється. Для цього поруч збудували спеціальний котлован, що встелений німецькою плівкою, яка не допустить проникнення вологи у ґрунт».

Обслуговувати полігон будуть два підприємства — КП «Луцькспецкомунтранс» та ТзОВ «Луцьк ЕКО», які ділитимуть прибуток порівну.

Loading...