Таємницю загадкових каліфорнійських балансуючих каменів розкрито

Таємницю загадкових каліфорнійських балансуючих каменів розкрито

Балансуючі камені — це природне геологічне утворення, коли великий камінь, інколи досить значного розміру, лежить на інших каменях, скелях чи льодовикових відкладеннях.

Джерело: Відомості

Учені довгий час не могли знайти причину, чому ці композиції з каменів не розпадаються, адже нерідко знаходяться на лініях геологічних розломів — тобто у місцях, де дуже часто відбуваються сильні землетруси. Так, американські дослідники знайшли поблизу міста Сан-Андреас камінь, який знаходився в одному й тому ж положенні приблизно 18000 років і його не зрушили сильні підземні поштовхи 1812 та 1857 років, передає Daily Mail.

 

Але нещодавні дослідження “пролили світло” на цю проблему. Учені з Університету Невади встановили, що лінії розломів, можливо, взаємодіяли між собою, в результаті чого землетрус «перестрибував» через місця, де ці камені лежать, не порушуючи їх багатолітній спокій.

Професор Ліза Грант Людвіг так коментує результати дослідження: «Розломи Сан-Андреас та Сан-Хасінто знаходяться поряд — на відстані лише 2 км один від одного. Як вдалося встановити за допомогою спостереження підземних поштовхів та моделювання, сейсмічне напруження може «перестрибнути» з одного розлому на інший. Це те, що називається «врізання».

У зв’язку з отриманими результатами, стверджує Доктор Люсі Джонс, сейсмолог і радник з науки при Геологічній службі США, доведеться переглянути стратегію евакуації населення Каліфорнії на випадок надзвичайних ситуацій.

Loading...