Вперше астрономи виявили літій у зірці, яка вибухнула

Вперше астрономи виявили літій у зірці, яка вибухнула

Вперше в речовині, викинутій у простір при вибуху нової зірки, виявили хімічний елемент літій.

Джерело: Відомості

Спостереження Нової Центавра 2013 на телескопах в обсерваторії ESO Ла Сілла та поблизу Сантьяго де Чилі допомогли зрозуміти, чому у багатьох молодих зірок спостерігається надлишок цього елемента. Нове дослідження дозволяє заповнити давно існуючу прогалину в наших уявленнях про хімічну еволюцію Галактики, поліпшити розуміння закономірностей хімічного складу зірок Чумацького Шляху, розповіли у Європейській Південній обсерваторії.

Легкий хімічний елемент літій — один з тих небагатьох елементів, які, як вважають теоретики, утворилися в результаті Великого Вибуху 13,8 мільярдів років тому. Але астрономи ніяк не могли пояснити спостережувані особливості вмісту літію в зірках сьогоднішнього Всесвіту. У старих зірках його виявляється менше, ніж теоретично повинно бути, зате в деяких молодих — значно більше більше.

Ще в 1970-х було висловлено припущення, що більша частина надлишкового літію потрапляє в молоді зірки в результаті спалахів нових, зовнішня оболонка яких скидається в навколишній простір, стаючи при цьому будівельним матеріалом для утворення зірок наступного покоління. Але ретельні дослідження кількох нових досі не дозволили переконливо підтвердити або спростувати цю ідею.

Група астрономів дослідила Нову Центавра 2013 на 2,2-метровому телескопі MPG/ESO в обсерваторії Ла Сілла. Спалах Нової було зареєстровано на південному небі поблизу яскравої зірки Бета Центавра в грудні 2013 року. Ця Нова була ясно видна неозброєним оком і поки залишається найяскравішою новою зіркою поточного сторіччя.

Вимірювання ясно показують присутність літію в речовині, викинутій зіркою. Це на сьогоднішній день перше виявлення викиду літію з нової.

Співавтор роботи Массімо Делла Валле так пояснює значення відкриття: «Це дуже важливий крок вперед. Якщо уявити собі історію хімічної еволюції Чумацького Шляху як складну головоломку, то літій з нових в ній буде одним із найважливіших і незрозумілих відсутніх елементів. До того ж усі моделі Великого Вибуху залишаються під питанням, поки не розгадана «літієва загадка»».

Loading...