На українському кордоні помітили новітні російські комплекси РЕБ «Борисоглібська-2»

На українському кордоні помітили новітні російські комплекси РЕБ «Борисоглібська-2»

У прихованій війні проти України Росія не тільки утилізує застаріле озброєння, техніку та боєприпаси, але й активно випробовує нові зразки зброї, а також різні цільові військові комплекси.

Джерело: Відомості

Системи ППО, зв'язку та комплекси РЕБ міцно увійшли в арсенал «російських відпускників» і «потомствених шахтарів», що воюють на Донбасі, пише портал InformNapalm.org.

Портал зафіксував новітній російський комплекс радіоелектронного придушення «Борисоглібська-2», який складає технічну основу частин РЕБ тактичних з'єднань. Комплекс призначений для радіорозвідки та радіозаглушенн ліній КХ, УКХ наземного та авіаційного радіозв'язку, абонентських терміналів стільникового і транкового зв'язку в тактичній ланці управління та оперативно-тактичній ланці управління.

25 липня  в блозі жителя Ростова-на-Дону були розміщені фотографії з описом поїздки по федеральній автомобільній дорозі М-4 «Дон» (Москва — Воронеж — Ростов-на-Дону — Краснодар — Новоросійськ). Блогер, зокрема, опублікував фотографії військової техніки, що транспортується на цивільних тралах.

Після консультацій з військовими експертами вдалося ідентифікувати знайдені об'єкти. Ці машини входять до складу новітнього російського комплексу РЕБ «Борисоглібська-2».

У 2009-2010 роках комплекс «Борисоглібська-2» проходив свої перші випробування, а в 2011 році планувалося налагодити його серійне виробництво.

У 2013 році об'єднання Південного військового округу (ПВО) РФ отримали близько 8 комплексів РБ-301б «Борисоглібська-2». У липні 2014 на полігоні Калиновський в Чеченській Республіці пройшли змагання на кращий екіпаж радіоелектронної боротьби (РЕБ) об'єднання ПВО. У змаганнях було задіяно 6 сучасних комплексів РЕБ «Борисоглібська-2». На тактичних навчаннях Східного військового округу (СВО) в Бурятії на полігоні «Бурдун» у вересні 2014 також використовувався новітній комплекс радіоелектронної боротьби «Борисоглібська-2», ця техніка надійшла в СВО в 2014 році. У 2015 році у війська ЗС РФ планувалося поставити ще 6 комплексів.

На початку 2015 комплекс надійшов на озброєння в мотострілкове з'єднання Східного військового округу, дислокованого в Бурятії. І вже в червні 2015 також був поставлений в мотострілкове з'єднання Південного військового округу, дислокованого в Чеченській Республіці.

Зазначимо, що на фотодобірці від російського блогера вдалося ідентифікувати пункт управління. Техніка виглядає абсолютно новою, на траках присутні нові ящики ЗІП, це дозволяє з великим ступенем ймовірності припустити, що даний пункт управління — зі складу «Борисоглібська-2».

Варто відзначити, що раніше подібна машина була помічена в Луганську 31 березня 2015, але помилково була ідентифікована як «Ранжир».

Підкреслимо одну особливість пункта управління, сфотографованого в Луганську: на ньому встановлені екрани для руху на плаву, дорога суха, а вище гусениць видно сліди вологи, можливо, ця машина була перекинута в Україну не через пункти пропуску, а вплав — через річку Сіверський Донець.

А ще раніше, 3 лютого 2015, машина Р-330КМВ була помічена в м. Брянка (Луганська обл). Вона переміщалася з боку Алчевська в Брянку. Її зафіксував очевидець, який зробив фото з вікна. На фото екрани для руху по воді закріплені в транспортному положенні (на бортах), а остання секція телескопічної щогли висунута — дуже схоже, що машина змінює позицію.

Враховуючи місце і час виявлення даної машини, можна з упевненістю стверджувати, що вона брала участь у лютневому захопленні Дебальцевого. А беручи до уваги, що в даній операції «засвітилися» й інші унікальні машини зв'язку та РЕБ ЗС РФ, наприклад, новітня радіостанція Р-166-0,5 можна з упевненістю говорити про те, що Росія використовує у війні проти України як мінімум весь спектр новітніх нелетальних озброєнь. І ніякої мови про бойові трофеї вже йти не може, так як ця техніка надійшла на озброєння ЗС РФ лише в останні роки і на озброєнні української армії її ніколи не було.

Російські терористичні війська не вперше використовують подібний вид транспорту для перекидання військової техніки в Україну. Наприклад, у справі про катастрофу рейсу MH17 фігурують фотографії транспортування ЗРК «Бук-М1» на тягачі Volvo FH-13 в Луганську, який пізніше був помічений і на базі бронетехніки бойовиків в м.Сніжне. Можливо, прагнення об'єднаних російсько-сепаратистських сил використовувати цивільні трали замість військових тягачів обумовлене не тільки намаганням замаскувати сліди поставок озброєння і техніки в Україну, а й ненадійністю військових тягачів, які раз у раз потрапляють в автомобільні катастрофи.

Loading...