Кавуни в цьому році подорожчають наполовину

Кавуни в цьому році  подорожчають наполовину

За словами аграрного експерта, ціна на кавуни залежатиме й від того, наскільки активним буде їхній експорт до країн Європейського Союзу.

Джерело: Відомості

В Україні у середині серпня цього року кавуни будуть дорожчими орієнтовно на 50% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Таку думку висловила аграрний аналітик Марія Колесник, пише УНН.

За словами експерта, якщо зараз кавун можна купити за 4-5 грн/кг, то до середини серпня ціна дещо знизиться.

«Перші кавуни зазвичай є дорожчими. І до середини серпня ціна знижується. Водночас очікувати на ті ціни, які були минулого року, я думаю, не варто. Оскільки відбулася девальвація, а отже й витрати виробників зросли», — сказала Колесник.

За словами Колесник, на сьогодні вартість кавуна, наприклад, у Києві на прилавках магазинів становить орієнтовно 4-5 грн за кілограм. І, на думку експерта, у середині серпня роздрібна ціна на кавуни буде вищою від аналогічного періоду минулого року орієнтовно на 50%.

«Я думаю, що десь на 50% буде дорожчою за попередній рік», — сказала вона.

Колесник також підкреслила, що ціна на цей продукт залежатиме й від того, наскільки буде активним експорт українських кавунів, зокрема, до країн Європейського Союзу.

«Це ми спостерігали минулого року, коли надлишки доволі жваво експортувалися. І, відповідно, це стримувало цінове падіння», — уточнила аграрний аналітик.

«Що стосується абрикосів. Поки ця продукція надходить з південних регіонів, то ціни будуть триматися, бо не настільки були сприятливими погодні умови. А отже, надлишку врожаю ми не маємо», — зауважила вона.

Крім того, експерт зазначила, що нинішнього року можливий рекордний урожай яблук в Центральній і частково Західній Україні. Коли ця продукція почне надходити на ринки, то, відповідно, і ціни будуть знижуватися.

Loading...