Томські вчені пропонують годувати росіян хробаками замість м’яса

Томські вчені пропонують годувати росіян хробаками замість м’яса

Неминуча продовольча криза в Росії, яка вже почалася через сумнозвісні «путінські антисанкції» й може спричинити голодні бунти в найближчій перспективі, змушує керівництво країни та її наукову думку шукати нетрадиційні способи виживання.

Джерело: Відомості

На тлі майже повністю розваленого сільського господарства і, зокрема, тваринництва, добути необхідні організмам 140 мільйонів росіян білки й амінокислоти запропонували з … черв’яків. Відповідний план розробили вчені Томського державного університету, повідомляють Патріоти України.

Тут пропонують виробляти з хробаків продукти харчування з високим вмістом білка. Крім того, вважають томські вчені, «маленькі друзі росіян» здатні стати високоякісною сировиною для натуральної косметики та ліків.

«У сучасному сільськогосподарському виробництві використовуються високопродуктивні породи корів, свиней і курей, так чому б не вивести високопродуктивні породи хробаків? — міркує автор програми, професор Томського державного університету Андрій Бабенко. — По суті, розведення черв’яків — це те ж саме тваринництво . Черви — це насамперед тваринний білок, причому з досить високим вмістом корисного протеїну.

Нашими експериментами доведено, що за якістю білок з хробаків анітрохи не поступається білку, наприклад, з телятини та інших дорогих видів м’яса. До того ж, як я люблю говорити жартома, черв’яки — це м’ясо без кісточок. На нашій планеті немає ніякого іншого живого організму, крім хробаків, у якого чисте м’ясо становило б більше 70% маси тіла».

Варто відзначити, що сільськогосподарське розведення черв’яків у Росії практикується вже сьогодні. Правда, продукти харчування для людей з них робити поки ще не почали. Безхребетні використовуються для виробництва білкового борошна, яке застосовується для відгодівлі худоби, та й то лише на ряді експериментальних сільгосппідприємств.

Втім, з урахуванням загрози продовольчої кризи, впровадити виробництво, наприклад, м’ясного фаршу з черв’яків у Росії можуть дуже скоро: він би ідеально підійшов для наповнення тих же улюблених населенням варених ковбас і сосисок, а також для виготовлення фабричних пельменів, напівфабрикатів котлет та різних начинок.

Головний мотив для таких інновацій у харчовій промисловості — виняткова простота розведення черв’яків і вельми низька собівартість такого м’яса, що просто не може не зацікавити російських бізнесменів, які володіють підприємствами харчопрому, особливо враховуючи той факт, що законодавство країни дозволяє їм писати на упаковці харчових продуктів не «м’ясо хробаків», а, наприклад, «натуральна білкова маса». 

Loading...