Колумбійці обоготворяють джипи й влаштовують на їх честь паради

Колумбійці обоготворяють джипи й влаштовують на їх честь паради

В Індії — священні корови, а в Колумбії — джипи.

Джерело: Відомості

Їпао — унікальна щорічна традиція в колумбійському кавовому трикутнику, присвячена джипам «Вілліс», знаковому дітищу американського автопрому, які в усьому допомагали місцевим жителям, починаючи з 1940-х років.

Для населення району Квіндіо у ті часи ця марка була невід’ємною частиною життя: по ґрунтових дорогах кавових гір скрізь колесили джипи, що перевозили людей та їхні пожитки: купи мішків із кавою, худобу, городину і всяку-всячину. Коли сім’ї вимушені були переїздити на інше місце, вони часто примудрялися перевезти всі свої речі на одному джипі за поїздку. 

Місцеві називають ці машини іспанською mulitas mecanicas (механічні мули). Фермери з усієї країни використовували їх, щоб дістатися місць, які раніше були доступні тільки верхи на в’ючаках. З огляду на те, який глибокий вплив джипи мали на життя тутешніх мешканців, вони платять данину цьому надійному транспортному засобу під час щорічного параду Yipao. 

Щоліта місцеві жителі збираються разом, щоб потягатися у навиках загрузки джипів. Сотні «Віллісів» зі всієї округи вантажать різними речами, що становлять якусь цінність для власників: предметами домашнього вжитку, сітками з фруктами та овочами, скотиною, а є навіть конкурс, у якому потрібно максимально набити свій транспортний засіб. 

Конкурси діляться на чотири категорії: 
1. Сільгосппродукція (кава, кукурудза, банани й т. д.). 
2. Пересувний дім (меблі).
3. Вільна категорія (джипи прикрашають орнаментом, іконами та крикливими аксесуарами в стилі кітч). 
4. Конкурс піке (скласти близько 2 т матеріалу в задній частині джипа так, щоб машина їхала тільки на задніх колесах).

В категорії піке потрібно проїхати настільки довго, наскільки це можливо зробити на задніх колесах. Піке є улюбленим змаганням місцевих «ковбоїв» на джипах, котрі люблять звішуватися з передньої частини автомобіля під час руху, викликаючи захват натовпу.

Фестиваль входить у Книгу рекордів Гіннеса як найдовший у світі парад марки «Джип» загальною тривалістю у п’ять днів.

Loading...