На Чернігівщині психічно хворих лікують в нелюдських умовах

Після моніторингу Левоньківської психіатричної лікарні в Чернігівській області працівники департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму дійшли висновку, що умови лікування та перебування в цій лікарні не відповідають навіть мінімальним стандартам.

Джерело: Відомості

Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Такі заклади не повинні існувати в 21-му столітті. Там порушені усі мінімальні стандарти поводження з людьми. Здається, персонал навіть за людей їх не вважає, реагуючи на наші зауваження словами: «Що ви хочете: вони ж психічно хворі», – сказала голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Під час перевірки психлікарні виявилося, що частина пацієнтів безкоштовно працює по 7-11 годин на господарстві при лікарні (корівники, городи, майстерні).

«Це не лікування, а трудове рабство. У цій лікарні розклад дня побудований для корів, а не для хворих. О 7-й ранку пацієнти снідають і йдуть працювати», – зазначила Печончик.

У моніторинговому звіті зазначається, що приміщення лікарні дуже старе, у палатах дуже мало місця, навіть деякі пацієнти сплять в коридорах. Туалетом в приміщенні користується тільки медперсонал, пацієнти навіть взимку ходять на вулицю.

Крім того, чоловіків миють один раз на 10 днів, а жінок – один раз на 7 днів. Зубних щіток немає взагалі, бо, як зазначається, медперсонал вважає їх непотрібними.

Також зазначається, що постільна білизна дуже брудна, подушки чорні і засмальцьовані, а на складі лежить нова і чиста білизна, яка не використовується.

«Це означає, що або не миють людей, або не перуть білизну», – прокоментувала співробітниця департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Олена Темченко.

Під час перевірки виявилось, що свої пенсії хворі віддають медпрацівникам собі на харчування, ремонт та потреби лікарні.

Фінансування на медикаменти є всього 3,56 грн на добу на одну особу, як наслідок – у лікарні використовуються лише дешеві ліки.

За результатами моніторингу готуються акти реагування Уповноваженого з прав людини, які будуть спрямовані керівництву Міністерства охорони здоров’я, Генеральної прокуратури та Чернігівської обласної державної адміністрації.

Loading...