Луцькі бездомні собаки можуть лишитися без притулку

Луцькі бездомні собаки можуть лишитися без притулку
Луцькі бездомні собаки в притулку комунального підприэмства «Ласка» / Фото: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА

Депутати міськради хочуть закрити комунальне підприємство «Ласка», яке опікується відловом та утриманням бездомних тварин.

Автор: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА / Джерело: Відомості

Це підприємство, за їхніми словами, є штучним, на нього доводиться витрачати величеньку суму з бюджету міста і воно завдає шкоди людям, котрі мешкають поблизу.

Про це говорили 15 липня під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Як відомо, наприкінці березня цього року міська рада виділила півмільйона гривень на будівництво бетонного паркану та придбання трансформаторної підстанції. Через якийсь час профільна комісія вирішила, що це завеликі кошти, а тому їх потрібно повернути. Проте керівник підприємства Богдана Новарчук відмовила, аргументуючи тим, що гроші вже вкладені в роботу.

Депутат Андрій Осіпов зазначив, що де-факто КП «Ласка» є штучним підприємством і взагалі не підприємством, тож потрібно його скасувати. На думку Осіпова, ці функції могли би виконувати й громадські організації за набагато менші гроші. Обранець громади підкреслив, що сумнівним є метод чіпування тварин, адже незрозуміло, скільки витрачено коштів, неможливо відстежити, чи це ефективно. За його словами, до того ж цей притулок порушує права людей, адже рівень шуму там значно перевищує допустимі норми.

Депутат Анатолій Бірюков, навпаки, переконаний, що ліквідовувати «Ласку» немає потреби.

«Треба ставити питання не про ліквідацію, а про покращення його роботи. Потрібно обговорити, які там є недоліки, та виправити їх», — зазначив Бірюков.

Комісія дійшла висновку, що питання про ліквідацію КП «Ласка» потрібно розглянути на сесії Луцької міської ради.

Мешканці району, де розміщене підприємство, невдоволені чотирилапими сусідами, оскільки вони заважають їм своїм гавкотом. Люди кажуть, що не потрібно ліквідовувати підприємство, а лише перенести собачий притулок туди, де гавкіт нікому не заважатиме.

Для того, щоб з’ясувати цю ситуацію, «Відомості» вирушили в гості до «Ласки». Директор Богдана Новарчук розповіла нам, що не бачить жодних причин, аби закривати підприємство. Те, що тварин нібито в Луцьку не зменшилось, Богдана вважає відвертим обманом.

Незалежними експертами із «Naturewhatch Foundation» (Англія) в квітні цього року були проведені дослідження, які встановили, що у Луцьку від початку роботи КП «Ласка» було відловлено 4 тисячі бездомних собак. Станом на сьогодні їх залишається 779. Що ж стосується великого шуму, то підприємство розташоване у промисловій зоні, в якій рівень шуму не визначають.

Директор розповідає, що вони їздять на виклики громадян, забирають собак, які нападають на них, спостерігають за тваринами, які покусали людину, аби потім знати, чи колоти вакцину від сказу для постраждалих. Відловлених собак утримують у вольєрах, годують, доглядають і шукають їм дім. Часто сюди звертаються люди, щоб взяти собі чотириного друга. Для стерилізованих тварин окремі вольєри. Можна помітити також собак-самок із щенятами. Оскільки тут собаки після операцій та самки після пологів, то умови в приміщенні кращі, взимку його опалюють.

Пані Богдана, яка, наголосимо, не знала про наш прихід, показує нам вольєри (тут саме прибирають, годують тварин), приміщення операційної, в якій нове обладнання та ідеальна чистота.

Богдана Новарчук переконана, що якщо закриють КП «Ласка», то не буде кому займатися бездомними собаками, адже громадські організації цього не зможуть робити, бо вони не несуть за це ніякої відповідальності. Бувають навіть такі випадки, коли швидка приїздить до пацієнта вночі, а собака не підпускає до нього. КП «Ласка» в такому разі може поїхати та забрати тварину, аби лікар міг вчасно надати медичну допомогу. Громадські організації цим займатись не будуть, та й не мають належних приміщень для утримання собак.

Як зазначає директорка, у жодному місті немає такої злагодженої роботи стосовно відлову та утримання бездомних тварин, як у Луцьку. Сюди приїздять із інших міст України, адже Луцьк є передовим з відлову та вирішення інших питань із бездомними тваринами. Аналізуючи звіти, які нам надало підприємство, бачимо, що у 2015 році, в період із 1 січня до 30 червня, до КП «Ласка» вже поступили 638 собак, із них відловлених – 440 особин, привезених громадянами – 169 та підкинутих – 29.

«Ми укладаємо договір із певним містом, – розповідає директорка. – Стерилізуємо собаку, лікуємо тощо, а місто нам платить за всі витрати. Отже, завдяки цьому ми заробляємо гроші на функціонування нашого підприємства. Згодом повертаємо цих тварин назад».

Ігор Поліщук, один із депутатів, який займається питанням КП «Ласка», каже:

«Цей притулок – це прибутковий бізнес. Дуже прибутковий. Благодійних пожертв насправді багато. У кожному ветмагазині та ветлікарні є скриньки для пожертв. Вони не опечатані й там нічого не обліковується. А люди гроші кидають. І немалі. Треба знайти нове місце для притулку. Компактне, нормальне, не біля житла людей, з дотриманням санітарних норм».

Питання із домом для тварин-безхатьків будуть вирішувати на сесії міської ради 29 липня.

Loading...