У Луцьку посилять боротьбу з боржниками за «комуналку»

У Луцьку посилять боротьбу 
з боржниками за «комуналку»

Члени виконавчого комітету Луцької міської ради вирішували питання боротьби з боржниками за комунальні послуги, а саме з тими, що не платять за тепло та воду.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Як повідомив директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук, станом на 1 липня дебіторська заборгованість перед «Луцькводоканалом» становить 12441,1 тис. грн, у тому числі: населення — 5936,5 тис. грн, пільги та субсидії — 1159,5 тис. грн, бюджетні установи — 110,8 тис. грн, ДКП «Луцьктепло» — 4803,5 тис. грн, інші споживачі — 430,8 тис. грн.

За словами Івана Корчука, підприємство значно активізувало позовну роботу та співпрацю з Державною виконавчою службою. Так, протягом шести місяців цього року КП подало до Луцького міськрайонного суду 364 заяви про видачу судових наказів щодо абонентів — фізичних осіб на загальну суму 1154,7 тис. грн. Станом на 01.07.2015 на виконанні в Луцькому міському управлінні юстиції перебуває 1145 судових наказів на загальну суму заборгованості 3449,0 тис. грн.

Щомісячно боржникам — фізичним особам вручаються попередження, розклеюються оголошення про неплатників на дошках оголошень багатоквартирних будинків. На підприємстві двічі на тиждень працює комісія з боротьби із боржниками. Протягом січня–червня вона розглянула 96 заяв про реструктуризацію заборгованості. Як наслідок — укладено 80 договорів на суму 226,3 тис. грн. Якщо є інформація про місце роботи боржника, то направляється лист до керівника установи (організації) з проханням у сприянні погашення заборгованості підлеглого йому працівника.

Також, як повідомив Іван Корчук, із початку року триває співпраця з колекторською компанією, якій передано для опрацювання 246 адрес боржників–фізичних осіб. У результаті роботи колекторів відбулося зменшення заборгованості на 70334,08 грн, повністю погашено заборгованість за чотирма адресами.

Від членів виконавчого комітету прозвучала пропозиція злісних боржників відключати від каналізації (є й такі, що боргують навіть до 100 тис. грн). Однак заступник міського голови та член виконкому Лариса Соколовська заперечила цей метод, адже таким чином можна створити проблеми для житлово-комунальних підприємств, бо все те, що в унітазах, потрапить і в під’їзди, і під вікна. За її словами, проблему боротьби з боржниками за «комуналку» потрібно вирішувати на рівні держави, інакше самотужки не справитися.

Заступник директора ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна розповіла, що на їхньому підприємстві питання заборгованості стоїть надто гостро. Адже станом на 1 липня дебіторська заборгованість споживачів усіх категорій перед «Луцьктеплом»
становила 48 203,1 тис. грн, у тому числі: населення — 31 016,1 тис. грн; пільги — 2 370,6 тис. грн; субсидії — 4 614,1 тис. грн; компенсації — 110,7 тис. грн; бюджетні установи — 6 024,1 тис. грн; інші споживачі — 4 067,5 тис. грн.

За словами Валентини Малютіної, зростає кількість абонентів із заборгованістю більше ніж 10 тис. грн. На сьогодні таких є 875, і загальна сума їхнього боргу перевищила 15 млн грн.

— Направляли цільові повідомлення з проханням погасити заборгованості, — наголосила Валентина Малютіна. — Хочемо врегулювати такі питання без суду та виконавчої служби. При виявленні боргу більше однієї тисячі направляємо листи-претензії боржникам. Їх за шість місяців поточного року направлено 9724. На офіційному сайті оприлюднюємо список юридичних та фізичних осіб — найбільших боржників. Впроваджуємо практику розстрочення заборгованості для споживачів, які мають фінансові труднощі. Якщо вищевказані заходи не допоможуть, справа передається до суду.

За її словами, цього року дещо покращилася робота виконавчої служби зі стягнення заборгованості. Якщо за аналогічний період 2014 року відсоток виконання судових рішень становив 18%, то за півріччя 2015-го — понад 43%.

Однак членів виконавчого комітету такі цифри не задовольнили, і вони вирішили наступного засідання заслухати керівників Державної виконавчої служби про те, чому такі малі відсотки виконаних судових наказів.

Ще однією серйозною проблемою, за словами Валентини Малютіної, залишається невирішене питання із 789 квартирами, де нуль зареєстрованих осіб, а загальна сума боргу становить 3 млн грн. Імовірно, ці квартири здають в оренду. Проте пані Валентина сподівається, що зміни, які зараз внесені Верховною Радою щодо відкриття реєстрів власності, допоможуть встановити господарів. Також є квартири, які переобладнали під офіси чи магазини, а платять за послуги як фізичні особи.

Начальник Луцького міськвідділу міліції Ігор Муковоз запропонував відкривати кримінальні провадження, що дасть можливість визначити, хто проживає в цих квартирах, хто власники, які там заборгованості.

Члени виконавчого комітету постановили створити комісію, яка допоможе вирішити проблему заборгованості й ініціюватиме спільні позови до суду щодо осіб, які без поважних причин не платять за використані послуги. До неї, зокрема, включать і правоохоронців. Можливо, й представника військкомату (такою була пропозиція від «Самооборони»): коли є злісні неплатники призовного віку, здорові, не хочуть працювати, то їх можна залучити до служби.

Крім цього, Луцька міська рада рекомендує нотаріусам не посвідчувати договори купівлі-продажу нерухомості, допоки не буде подано довідки про погашення заборгованості.

Членів виконкому цікавило ще одне важливе питання: кому і скільки боргує ДКП «Луцьктепло» і чи це не загрожує зривом опалювального сезону?

Валентина Малютіна пояснила, що найбільший борг — 48 млн грн — «Нафтогазу».

— Поки вони не бажають нам реструктуризувати заборгованість, але, думаю, до початку опалювального сезону стануть лояльнішими.

 

Loading...