Переселенка розповіла, як в окупованій Безлером Горлівці перестріляли 600 людей

Переселенка розповіла, як в окупованій Безлером Горлівці перестріляли 600 людей

У місті зникли близько 600 людей.

Джерело: Відомості

Переселенка з окупованої бойовиками Горлівки на Донеччині розповіла, як у місті розстрілювали проукраїнських активістів і тих, хто не хотів віддавати бандитам майно.

Колишня активістка Майдану на ім'я Ольга згадує, що проблеми у її рідному місті почалися ще під час окупації Криму – наприкінці лютого 2014 року до Горлівки проникли близько чотирьох тисяч росіян, передає ТСН.

Потім на Донбасі з'явився ватажок бойовиків Ігор Стрєлков-Гіркін, а разом із ним прийшов і його поплічник Ігор Безлер. Тоді у Горлівці почалися справжні безлади. Безлер і його бандити конфіскували у населення всі мікроавтобуси та джипи, а проблеми, що виникали, вирішували «кулею в лоб».

У місті почалися справжні масові репресії — вбивали проукраїнських активістів і людей, які не хотіли віддавати своє майно бойовикам. 

«Найчастіше люди просто зникали, а потім знаходили їхні трупи — або не знаходили взагалі. Про цих людей офіційно казали, що вони втекли до України, (на підконтрольну бійцям АТО територію) але ми все ж намагалися підтримувати контакт між собою і знали, що до України вони не приїжджали. Так безслідно зникли щонайменше 600 людей, навіть якщо після окупації вони вже не вели активної діяльності», — згадує переселенка.

При цьому, жінка наголошує, що бойовиків у місті підтримували лише близько 15% населення. Ще 5% були активними прихильниками єдиної України, решта ж населення готове було прийняти будь-який результат.

 Наразі в окуповану Горлівку після втечі до Криму раптово повернувся бойовик Безлер. Ситуація у місті стає все гіршою.

«Зарплат вже давно не платять, всі підприємства стоять. Пенсії виплачувалися лише до 2 листопада 2014 року», — сказала вимушена переселенка.

Вона згадує, що рік тому, в період активного наступу українських військ, місто цілком могли звільнити, однак перешкодив цьому шантаж бандитів. Вони почали підривати залізниці, мости і водосховища та погрожували знищити Горлівку разом із мешканцями.

«У той період Безлер офіційно оголосив, що Горлівка повністю замінована. Замінований водоканал, в тому числі із отруйними відходами, що там зберігаються, які внаслідок вибуху здатні отруїти всю воду у водопроводі. Бойовики замінували каналізацію, системи подачі газу та електроенергії, а також два найбільших підприємства — хімкомбінат «Стирол», де є безліч небезпечних виробництв, і завод, який виробляв вибухівку як для гірничих робіт, так і для потреб армії… Якби вибух стався, від Горлівки б просто нічого не залишилося, а наслідки були б гірше Чорнобиля. Це говорять самі працівники заводу», — пояснює жінка. 

Loading...